Konalo se setkání pneumologů a pneumochirurgů v Emauzích za podpory Plicní kliniky z FTN!

30.06.2023

Před časem se konalo již XXVIII. setkání pneumologů a zároveň také XII. setkání pneumologů společně s pneumochirurgy v Emauzském klášteře v Praze, a to za podpory Plicní kliniky 1. LF UK z FTN a České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP. Odborná konference se konala pod záštitou prof. MUDr. Martina Vokurky, CSc., děkana 1. LF UK a doc. MUDr. Zdeňka Beneše, CSc., ředitele Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN). Program konference byl rozdělen do čtyř odborných bloků, kterým předcházelo slavnostní zahájení za účasti také prof. MUDr. Martiny Koziar Vašákové, Ph.D., přednostky Plicní kliniky 1. LF UK z FTN, MUDr. Luďka Stehlíka, primáře kliniky, MUDr. Alice Taškové, FEBTS, MBA, přednostky Kliniky hrudní chirurgie 3. LF UK z FTN a primářky této kliniky pplk. MUDr. Kláry Česlarové.

Tradice setkávání pneumologů a hrudních chirurgů má svou historii a v letošním roce to bylo již podvanácté, kdy se opět potkali na společné odborné konferenci. Oba obory mají k sobě velice blízko a jejich společná cesta se tak ještě více propojila programem časné detekce rakoviny plic, který byl spuštěn v minulém roce jako plošný pilot v celé ČR.

První blok byl věnován novinkám v oblasti pneumologie. Prof. Vašáková mluvila o bronchologii, tuberkulóze a screeningu rakoviny plic, který má již své první výsledky. Následoval bod nazvaný „Druhý rok Programu časného záchytu karcinomu plic“, který tak tématicky navázal na zmíněný screening. Součástí prvního bloku byly také změny v oblasti epidemiologie TBC, a to zejména dětské a multirezistentní tuberkulózy mj. také v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině. V neposlední řadě zazněla i přednáška primáře MUDr. Stehlíka k novinkám v oblasti klinického zkoušení biodegradabilních tracheálních stentů, které společně s prof. Vašákovou vyvinuli a patentovali. Mezi dalšími přednáškami byly i témata, která se týkala například novinek léčby těžkého astmatu, srdečního selhání či plicní hypertenze.

V dalším bloku konference byla přednáška prof. D. Pelclové, která byla věnována nanočásticím (názvem: „Zvýšená antioxidační kapacita v biologických vzorcích výzkumníků jako výraz adaptace na expozici nanočásticím?“). Dalším tématem bloku byla spiroergometrie před velkými břišními výkony či novinky v Doporučených postupech pro plicní hypertenzi ESC/ERS 2022 atd. Intersticiálním plicním procesům pak byl věnován další celý blok přednášek, na který posléze navázal blok věnovaný tradičně chirurgii plic a hrudníku mj. i ve spojitosti s robotickými výkony či možnostmi videomediastinoskopie v perioperační diagnostice karcinomu (přednášející MUDr. V. Hytych z FTN aj.) a možnosti vyhledávání nehmatných plicních lézí (přednášející MUDr. A. Tašková, MUDr. K. Česlarová a další) před jejich resekcí s pomocí značení. Tento chirurgický blok byl doplněn i kazuistickými sděleními. A bylo toho mnohem více!

Odborné konference se tradičně zúčastnilo mnoho odborníků a zdravotníků z celé ČR i ze sousední SR. Chtěli bychom všem poděkovat za účast a partnerům akce za podporu, spolupráci a organizaci.

Více o Plicní klinice 1. LF UK z FTN

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.