JAK SE JOYSTICKEM A PEDÁLY ŘÍDÍ ROBOT UVNITŘ LIDSKÉHO TĚLA (Respekt)

26.04.2024

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) bylo nedávno otevřeno unikátní multioborové robotické centrum, které od té doby jede na plné obrátky. V centru se střídají operatéři hned z několika oborů, a to z urologie, hrudní chirurgie, gynekologie a dospělé chirurgie. O tom, jak vypadá ve skutečnosti taková robotická operace, jaké jsou její výhody a čím se liší od standardního výkonu se mohli přesvědčit i autoři tohoto článku z týdeníku Respekt. Představte si, že máte vpravit kus masa do igelitového pytlíku a ten uzavřít. Nic těžkého, že? Jenže úkon, jehož jsme svědky, probíhá uvnitř lidského těla. „Maso“ se do pytlíku, takzvaného endobagu, snaží vsunout jemné chirurgické nástroje ovládané na dálku, signály přenášenými pomocí optických kabelů. Do pacientova organismu vede jen několik malých otvorů, velký řez, na který jsme při operacích zvyklí, zde chybí – lidské tělo zůstává uzavřeno. Jsme v pražské Fakultní Thomayerově nemocnici a účastníme se takzvané robotické operace; úkonu, při němž lékařům asistuje obří stroj vyplňující podstatnou část operačního sálu.

Roboti se tedy už naučili operovat?

Ne tak docela. Činnost nástrojů uvnitř pacientova těla stále ovládá chirurg. Nesklání se už ale nad operačním stolem. Tam se pohybují ramena poněkud strašidelně vyhlížejícího stroje – připomíná obří hmyz, který činorodě „hoduje“ na nešťastném pacientovi v narkóze. Operatér, v tomto případě operatérka, sedí v rohu místnosti s hlavou vnořenou do takzvané konzole, v níž vidí trojrozměrný obraz situace v pacientově těle. Ruce má vsunuty do dvou „joysticků“, pomocí nichž ovládá chirurgické nástroje. Nohama obsluhuje pedály, které například umožňují pustit do nástrojů elektrickou energii schopnou spálit či odřezat tkáň, a změnit je tak na jemné skalpely. Robot, který akce operatérky zprostředkovává, do pacientova hrudníku zasahuje čtyřmi takzvanými porty – tunýlky o průměru zhruba centimetru vytvořenými na začátku operace, jimiž jsou protaženy vlastní nástroje a endoskopická kamera.

VÍCE v článku

VÍCE o robotickém centru ve FTN

Zdroj: Respekt
Datum vydání: 24. 4. 2024
Autor: Martin Uhlíř

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.