Jak vypadá náročná práce zdravotníka přímo z první linie? Zachytit atmosféru se pokusil známý fotograf. Děkujeme za spolupráci!

05.02.2021

Jak vypadá náročná a často vyčerpávající práce zdravotnického personálu přímo z první linie? To se snažil zachytit známý fotograf Martin Divíšek. Fotky pořídil z prostředí JIP na Anesteziologicko-resuscitační klinice 1. LF UK a FTN. Snahou bylo ukázat laické veřejnosti, jak taková práce zdravotníka v praxi vypadá a jaké ochranné zdravotní pomůcky musí místní personál používat při poskytování zdravotní péče svým pacientům.

Nepřeberné množství zdravotních ochranných pomůcek se v dnešní době stalo prakticky standardním vybavením každého pracoviště, ve kterém jsou hospitalizováni covid pozitivní pacienti. Nejedná se přitom o vůbec jednoduchou proceduru. Obléknout se do všech pomůcek trvá zdravotníkovi i několik minut a nejde o nic komfortního. Velmi často jsou tyto ochranné pomůcky nepohodlné, neprodyšné a člověk se v nich cítí jako v igelitovém plášti. Kromě respirátoru, rukavic či ochranných brýlí, je to například ještě plášť, pokrývka hlavy, ochranná obuv či všude přítomná a ne příliš aromatická dezinfekce. Vydržet a pracovat v těchto ochranných pomůckách musí zdravotníci i několik hodin denně a není to rozhodně nic příjemného.

„Fotky snad lidem více přiblíží práci zdravotníků z tzv. I. linie, která je v současné době vysoce náročná, namáhavá a mnohdy nedocenitelná,“ řekl tiskový mluvčí FTN Petr Sulek a dodal: „Lidé si často nedokáží představit, v jakých podmínkách musí zdravotníci pracovat a co to vše pro ně obnáší v době covidové epidemie. Díky těmto fotkám si člověk může udělat alespoň malou představu o tom, jak vypadá práce zdravotníka z první linie“.

Vedení Fakultní Thomayerovi nemocnice děkuje autorovi fotek za spolupráci a iniciativu.

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.