Albumin/kreatinin v moči (ACR)
Odběr do: Plast bez úpravy, žlutý uzávěr
Materiál: Moč - čerstvá
Metoda stanovení: Výpočet
Jednotka: g/mol
Dostupnost: Rutina
Odezva rutinní: do 2,5 hodin od doručení materiálu do laboratoře
Kód pojišťovny rutina:
Odezva statimová:
Kód pojišťovny statim:
Žádanka: elektronická žádanka FE
základní žádanka - rutina
Referenční interval / Terapeutické meze:
Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
0D 99R+ <3,00 g/mol
Poznámka:
Vzhledem k vysoké intraindividuální variabilitě by pro diagnózu albuminurie měly být pozitivní alespoň 2 ze 3 po sobě následujících vzorků moči analyzovaných v intervalu 3 až 6 měsíců. Je doporučeno vyšetřit v prvním ranním vzorku moči, přijatelný je náhodný jednorázový vzorek moči (nedoporučuje se sbíraná moč). Pokud je u náhodného vzorku moči hodnota < 3 mg/mmol, je zapotřebí vyšetření opakovat s použitím vzorku první ranní moče.
Není vhodné vyšetřovat při infekci močových cest, akutních chorobných stavech, při menzes a krátce po jakékoli fyzické zvýšené námaze. Před odběrem moče není doporučeno jíst, lze pít čaj, minerálku, vypít šálek kávy.
Hodnoty nad 29,90 g/mol kreatininu se označují jako proteinurie, která je již spolehlivě prokazatelná testačními proužky - analýza vzorků s proteinurií (pozitivním nálezem testačním proužkem) je nevhodná ke stanovení ACR (možná analytická interference). Již mírně zvýšená exkrece albuminu je významným rizikovým faktorem renálním (progrese do ESRD) a kardiovaskulárním (KV morbidita i mortalita). Hodnoty již v horní oblasti referenčního rozmezí - vyšší než 2,0 g/mol - jsou rizikové.
Doporučeno vyšetřovat u nemocných s diabetes mellitus v rámci monitorování choroby (1x ročně - u DM 1. typu po 5 letech od diagnózy, u DM 2. typu ihned), arteriální hypertenzí, ICHS, preeklampsií, systémovým chronickým zánětem a při podezření na onemocnění ledvin.
Doporučeno vyšetřovat u nemocných s diabetes mellitus v rámci monitorování choroby, pro časnou detekci diabetické nefropatie (1x ročně - u DM 1. typu po 5 letech od diagnózy, u DM 2. typu ihned), arteriální hypertenzí, ICHS, preeklampsií, systémovým chronickým zánětem a při podezření na onemocnění ledvin.
Metodický list: Albuminurie (ACR) ML-FTN-OKB-470-30