Na (sodný kation) v moči za 24 h
Odběr do: Plast bez úpravy, žlutý uzávěr
Materiál: Moč - sběr
Metoda stanovení: ISE s dilucí + výpočet
Jednotka: mmol/d
Dostupnost: Rutina/Statim
Odezva rutinní: do 2,5 hodin od doručení materiálu do laboratoře
Kód pojišťovny rutina: 81593
Odezva statimová: do 1 hodiny od doručení materiálu do laboratoře
Kód pojišťovny statim: 81135
Žádanka: elektronická žádanka FE
základní žádanka - rutina
Referenční interval / Terapeutické meze:
Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
1D 6M 0 10 mmol/d
6M 1R 10 30 mmol/d
1R 6R 20 60 mmol/d
6R 10R 30 100 mmol/d
10R 14R 55 170 mmol/d
14R 99R+ 120 220 mmol/d
Poznámka:
Moč sbírejte do plastových sběrných lahví určených jen pro tento účel, bez konzervačních přísad. Do laboratoře dodat vzorek moče po důkladném promíchání, změřte objem s přesností na 10 ml (u velmi malých dětí s přesností na 1 ml). Na žádanku vyznačte přesně dobu sběru a celkový objem moče. V případě sběru kratšího než 20 h stanoví OKB pouze látkovou koncentraci sodíku v moči (v mmol/l).
Exkrece sodíku močí < 10 mmol/l při hypernatrémii svědčí pro extrarenální ztráty (zvracení, průjem, pocení, otoky), naopak exkrece sodíku močí > 20 mmol/l při hypernatrémii svědčí pro renální ztráty, osmotickou diurézu (při hyperglykémii nebo po podání manitolu, při zvýšeném vylučování urey močí) nebo pro hyperaldosteronismus či Cushingův syndrom.
Laboratorní známkou hyperaldosteronismu je snížení poměru U-Na/UK < 1 (fyziologicky je kolem 2).
Pro poruchu vylučování H+ u MAC (RTA) svědčí kladný anion gap v moči (což znamená ztrátu hydrogenuhličitanového iontu močí); AG v moči = (Na + K) - Cl. Spolehlivost hodnocení klesá u pH moče > 6,5, protože stoupá koncentrace hydrogenuhličitanů a také v přítomnosti jiných neměřených aniontů (acetacetát, hydroxybutyrát, salicylát) nebo kationtů (Li).
24-48 h po traumatu, operaci dochází díky endokrinní odpovědi (zvýšení ADH a aldosteronu) k retenci vody a sodíku (více vody); dle tíže traumatu může přetrvávat i 4-7 dní.
Při sledování doporučeného příjmu kuchyňské soli (NaCl) 1,6 g/d u hypertenze jsou doporučené hodnoty odpadu sodíku do 70 mmol/d.
Zdravá ledvina dokáže vylučování sodíku a chloridů snížit téměř na nulové hodnoty, 3- 5 dnů po úplném vyloučení sodíku ze stravy je odpad sodíku močí pod 3 mmol/d.
Fyziologicky dochází k premenstruální retenci sodíku a vody a naopak k jejich postmenstruálnímu vyloučení.
Metodický list: Denní exkrece ML-FTN-OKB-470-10