Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

19.01.2024

Psychologové z Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) nabízí pomoc dětem a rodinám, které přímo či nepřímo zasáhla prosincová tragická událost na Filosofické fakultě v Praze. Setkání mohou být terapeutická, pokud souvislost s tragickou událostí člověk vnímá přímo, ale i poradenská, pokud například rodiče vnímají změnu chování u svých dětí (či jiných členů rodiny), která časově nebo obsahově na prosincovou událost přímo navazuje.

18.01.2024

Kdo by je neznal a někdy neochutnal, známé sušenky – ZLATÉ ESÍČKA, které nedávno doslova zaplavily celou Thomayerku. Téměř 2500 kusů ESÍČEK dorazilo na konci minulého roku do Fakultní Thomayerovy nemocnice, aby alespoň trochu zpříjemnily práci zdravotníkům a ostatním zaměstnancům nemocnice. S esíčkovým nápadem přišla mezinárodní společnost Mondelez, do které patří mj. značka Opavia. Od nápadu k realizaci pak pomohl Nadační fond Kapka naděje, který s naší nemocnicí spolupracuje dlouhodobě.

17.01.2024

Pražská Fakultní Thomayerova nemocnice oslavila na podzim roku 2023 své 95. narozeniny. Původně sociální zařízení nesoucí název Masarykovy domovy bylo postaveno za první republiky, aby se postaralo o chudé, nemocné nebo staré Pražany. Svého času ojedinělé zařízení navštívila řada vzácných zahraničních hostů včetně egyptského krále nebo bratra japonského císaře. Byly zde internovány přeživší děti z Lidic, léčili se zde vojáci wehrmachtu i Rudé armády. O bohatou historii Thomayerovy nemocnice se s redaktorkou z pražské redakce Blesku podělil docent MUDr. Tomáš Sosna, CSc. z Očního oddělení nemocnice.

09.01.2024

Vedení FTN velice děkuje lidem ze společnosti SEPHORA, s.r.o. za finanční dar ve výši 167 400 korun pro naše Dětské centrum s komplexní péčí a podpůrnou rodinnou terapií (Centrum). Společnost Sephora již tradičně a opakovaně tímto způsobem pomáhá a podporuje Centrum v jeho aktivitách.

09.01.2024

V říjnu 2023 oslavilo naše nové Oddělení paliativní péče své I. výročí a dnes má za sebou už i pořádný kus profesionálně odvedené práce. Během svého krátkého působení ve FTN získalo oddělení i důležitou akreditaci pro postgraduální vzdělávání lékařů a sester v oboru paliativní medicína. Dosud poskytlo například 3067 intervencí a úzce spolupracuje s ostatními pracovišti napříč celou nemocnicí.

09.01.2024

Oči jsou nejvytíženějším smyslovým orgánem, a přitom nejsou schované uvnitř těla. Je tedy na nás, jakou péči a ochranu jim dopřejeme. Primářka Očního oddělení pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice MUDr. Kateřina Myslík Manethová říká, že od jistého věku jsou preventivní prohlídky u očního lékaře nezbytností.

09.01.2024

V novém čísle magazínu Forbes Česko byli do TOP 50 nejlepších lékařů v ČR zařazeni i odborníci z naší FTN. Tím prvním byla vybrána prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka Plicní kliniky 1. LF UK. Druhým lékařem byl vybrán prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., přednosta Urologické kliniky 3. LF UK ve FTN.

05.01.2024

Jedna z pěti žen prožije po porodu psychické potíže. Od pláče přes apatii, obavy, strach o miminko až po sebevražedné myšlenky. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) v Praze mohou maminky po porodu vyplnit dotazník a zjistit, zda jejich potíže vyžadují odbornou péči. FTN dostala nabídku stát se součástí projektu Národního ústavu duševního zdraví. Na projektu Duševní pohoda mámy pracuje MUDr. Antonín Šebela, Ph.D., z NUDZ. „Byli jsme požádáni o spolupráci a mapování poporodních stavů u žen, které u nás porodí,“ vysvětluje vrchní sestra Gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice Bc. Lenka Cejpková.

04.01.2024

Autorské kalendáře na rok 2024 s názvem Toulky přírodou III od Ing. Renaty Kocianové ozdobily prostory několika lůžkových oddělení v nemocnici. Celkem 70 kusů putovalo na Odd. geriatrie a následné péče, Kliniku hrudní chirurgie 3. LF UK a FTN, Chirurgickou kliniku 1. LF UK a FTN, ORL a na Dětskou neurologii. Kalendáře si přišly převzít vrchní sestry z uvedených pracovišť a z daru měly upřímnou radost.

04.01.2024

Radost, smích a dobrá nálada jsou snad nejlepším lékem na každou nemoc či trápení a pokud se jedná o děti, tak to platí dvojnásobně. Ne jinak tomu bylo i v případě daru ve formě veselých plyšových medvídků, kteří v závěru loňského roku udělali velikou radost dětským pacientům ve FTN.

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.