Erytrocyty ve fázovém kontrastu v moči
Odběr do: Plast bez úpravy, žlutý uzávěr
Materiál: Moč - čerstvá
Metoda stanovení: Světelná mikroskopie
Jednotka: 1
Dostupnost: Rutina (1x týdně)
Odezva rutinní: do 2,5 hodin od doručení materiálu do laboratoře
Kód pojišťovny rutina: 18024
Odezva statimová:
Kód pojišťovny statim:
Žádanka: elektronická žádanka FE
základní žádanka - rutina
Referenční interval / Terapeutické meze:
Poznámka:
Vyšetření je třeba telefonicky objednat - l. 3699, 3572.
Celá porce se doručí ihned po vymočení do laboratoře anebo přijde pacient přímo do laboratoře - časový faktor hraje u tohoto vyšetření velmi významnou roli (moč je třeba vyšetřit do 15-20 min od vymočení)!
Stanovení procenta dysmorfních erytrocytů a akantocytů při dif. dg. glomerulárního vs. neglomerulárního typu erytrocyturie / hematurie. Pro glomerulární typ svědčí více než 80 % dysmorfních erytrocytů a/nebo 5 a více % akantocytů. Pro neglomerulární typ svědčí více jak 80 % erytrocytů fyziologického vzhledu (méně než 20 % dysmorfních erytrocytů).
Je-li počet erytrocytů v močovém sedimentu nízký (do 30 ery/µl), nelze vyšetření erytrocytů ve fázovém mikroskopu spolehlivě provádět. Nelze-li erytrocyty ve fázovém kontrastu hodnotit nebo je-li nález nejednoznačný a je-li současně přítomna alespoň minimální proteinurie, je metodou volby vyšetření pomocí indexů vylučovaných bílkovin (viz Typizace proteinurie a hematurie).
Pro vyšší senzitivitu je vhodné kombinovat vyšetření dysmorfních erytrocytů se stanovením poměru albuminu v moči k celkové proteinurii.
Metodický list: