Na (sodný kation) v plazmě
Odběr do: Plast, gel, Li-heparin (Greiner - zelený uzávěr)
Materiál: Krev srážlivá / nesrážlivá
Metoda stanovení: ISE s dilucí
Jednotka: mmol/l
Dostupnost: Rutina/Statim
Odezva rutinní: do 2,5 hodin od doručení materiálu do laboratoře
Kód pojišťovny rutina: 81593
Odezva statimová: do 1 hodiny od doručení materiálu do laboratoře
Kód pojišťovny statim: 81135
Žádanka: elektronická žádanka FE
základní žádanka - statim
Referenční interval / Terapeutické meze:
Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
0D 1T 131 144 mmol/l
1T 1M 132 142 mmol/l
1M 6M 132 140 mmol/l
6M 1R 131 140 mmol/l
1R 18R 132 141 mmol/l
18R 99R+ 136 145 mmol/l
Poznámka:
Lze fakultativně stanovit v rámci vyšetření ASTRUP - viz Na (sodný aktion) v plazmě - Astrup.
Při hodnocení natrémie je nutno současně posuzovat stav hydratace, koncentraci celkové bílkoviny, glykémii a kalémii.
Zvýšení glykémie o 10 mmol/l vede ke snížení natrémie přibližně o 3 mmol/l (pokles natrémie není lineární, vyšší je u glykémií nad 20 mmol/l), jedná se o diluční hyponatrémii při zvýšení efektivních solutů, kdy dochází k přesunu vody z buňky (rovněž např. po podání manitolu, sacharózy, maltózy, glycerolu, sorbitolu).
24-48 h po traumatu, operaci dochází díky endokrinní odpovědi (zvýšení ADH a aldosteronu) k retenci vody a sodíku (více vody a tudíž k hyponatrémii); dle tíže traumatu může přetrvávat i 4-7 dní."
U pacientů s vysokou koncentrací bílkovin nebo lipidů (celková bílkovina › 100 g/l, triglyceridy › 20 mmol/l dochází při měření koncentrace Na na automatickém biochemickém analyzátoru (principem nepřímé potenciometrie s ředěním) k pseudohyponatrémii = falešnému snížení natrémie oproti měření na ABR nebo POCT analyzátorech (přímou potenciometrií bez ředění). Naopak k pseudohypernatrémii může dojít u pacientů s nízkou koncentrací bílkovin (celková bílkovina < 40 g/l) při měření na automatickém biochemickém analyzátoru. Při uvedených cut-off hodnotách bílkovin a lipidů se jedná o změnu natrémie přibližně o 3-4 mmol/l (změna proteinémie o 10 g/l vede ke změně natrémie při nepřímém měření ISE cca o 1 mmol/l). Osmolalita těchto pacientů neodpovídá natrémii zjištěné nepřímou metodou, ale skutečné natrémii (zjištěné přímou metodou). Pseudohyponatrémie při měření iontů nepřímou metodou je popisována také u pacientů léčených koloidními roztoky (HAES, želatina) nebo při kumulaci kontrastních látek u pacientů s CKD. Falešné hodnoty natrémie můžeme také získat při užití špatné zkumavky či při přelévání krve mezi zkumavkami (vliv antikoagulačního činidla s Na), vlivem infúze (odebíráme z 2. ruky, nejméně 1 h po dokapání, vždy doporučujeme současné stanovení celkové bílkoviny a albuminu, které nejlépe odhalí naředění vzorku infúzí). Hyponatrémie může nastat také v důsledku hemolýzy (při hemolýze 10 % = 15 g/l Hb pokles natrémie z 140 na 133 mmol/l).
Metodický list: