K (draselný kation) v plazmě
Odběr do: Plast, gel, Li-heparin (Greiner - zelený uzávěr)
Materiál: Krev srážlivá / nesrážlivá
Metoda stanovení: ISE s dilucí
Jednotka: mmol/l
Dostupnost: Rutina/Statim
Odezva rutinní: do 2,5 hodin od doručení materiálu do laboratoře
Kód pojišťovny rutina: 81393
Odezva statimová: do 1 hodiny od doručení materiálu do laboratoře
Kód pojišťovny statim: 81145
Žádanka: elektronická žádanka FE
základní žádanka - statim
Referenční interval / Terapeutické meze:
Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
0D 1T 3,2 5,7 mmol/l
1T 1M 3,4 6,2 mmol/l
1M 6M 3,5 5,8 mmol/l
6M 1R 3,5 6,3 mmol/l
1R 18R 3,3 4,7 mmol/l
18R 99R+ 3,5 5,1 mmol/l
Poznámka:
Odebranou krev je nutno ihned transportovat do laboratoře (již za 1h od odběru dochází k arteficiálnímu zvýšení K vlivem přesunů z buňky), v žádném případě nesmí být krev chlazená (vede k arteficiálnímu vzestupu K). Zabraňte hemolýze
(v erytrocytech je mnohanásobně vyšší koncentrace, příčiny hemolýzy viz Pokyny pro oddělení: Odběr žilní krve - zdroje chyb): při střední a vyšší hemolýze jsou číselné výsledky nahrazeny komentářem "hemolýza".
Koncentrace draslíku je fyziologicky mírně nižší v plazmě než v séru (o cca 0,2-0,4 mmol/l, uvolnění K+ z trombocytů
při srážení krve).
Při vysokém počtu trombocytů je vhodné provést vyšetření kalémie z plazmy, tj. zkumavky s Li-heparinem (kalémie v séru je falešně vyšší); při vysokém počtu leukocytů (především u leukémií) naopak ze séra (heparin potencuje uvolnění z leukocytů), ihned po odběru a šetrném transportu, příp. na POCT analyzátoru ABR.
Lze fakultativně stanovit v rámci vyšetření ASTRUP - viz K (draselný kation) v plazmě - Astrup..
Kalémii je nutno posuzovat vzhledem k pH, dále monitorovat natrémii, magnezémii, případně i ostatní minerály a renální testy.
INTERFERENCE: K pseudohyperkalémii vede pozdní dodání krve do laboratoře, uchování plné krve v chladničce (kalémie arteficiálně zvýšena přibližně o 0,1-0,4 mmol/l/h dle hematokritu), hemolýza (kalémie arteficiálně zvýšena přibližně o 0,36 mmol/l na každý g/l hemoglobinu), v séru u vysokého počtu trombocytů (kalémie se arteficiálně zvyšuje přibližně o 0,5-1,0 mmol/l na 1 000 x 109/l trombocytů), u vysokého počtu leukocytů (kalémie se arteficiálně zvyšuje přibližně o 0,5-1,0 mmol/l na 100 x 109/l leukocytů), při užití špatné zkumavky či při přelévání krve mezi zkumavkami (vliv K3EDTA), vlivem infúze či transfúze.
Metodický list: