Úpravy na Novorozeneckém oddělení TN - vyšší komfort pro miminka, maminky i personál

14.09.2017

Novorozenecké oddělení Thomayerovy nemocnice prošlo úpravami, které umožnily navýšit jeho kapacitu, ale stejně tak přinést vyšší komfort pro pacienty a zdravotnický personál. Stalo se tak díky vnitřnímu přeskupení a rekonstrukci místnosti v přízemí pavilonu U, ve kterém Novorozenecké oddělení sídlí.

"Konkrétně se v rámci rekonstrukce podařilo vytvořit oddělenou sesternu a odpočinkovou místnost sester, přesunem pak vznikl nový prostornější mateřský pokoj a bylo možno zprovoznit dva nové jednolůžkové pokoje. Rekonstrukce tedy zvýšila komfort sester a vedla rovněž ke zvýšení pohodlí pro maminky včetně navýšení kapacity lůžek." říká k provedené rekonstrukci oddělení pro novorozence ředitel Thomayerovy nemocnice doc. Zdeněk Beneš. Slavnostního otevření nově upravených prostor se zúčastnili náměstci ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová a Tom Philipp.

Oddělení poskytuje lůžkovou péči včetně intenzívní a resuscitační a specializovanou ambulantní péči pro novorozence. Má statut Centra intermediární péče v neonatologii pro Prahu a Středočeský kraj. Počtem ošetřovaných patologických novorozenců a spektrem poskytované péče je největším a nejkomplexnějším intermediárním perinatologickým centrem v ČR. Poskytuje celý rozsah neonatální intenzivní péče včetně resuscitační novorozencům narozeným od 30. týdně těhotenství a to na 9 lůžkách JIP. Celkově projde Novorozeneckým oddělením přibližně 2300 novorozenců ročně, přesný počet porodů v roce 2016 byl 2141, počet novorozenců narozených v Thomayerově nemocnici 2171 (o 17% více než v roce 2015). Na JIP je ročně hospitalizováno přibližně 350 pacientů, z toho 230 nízké porodní hmotnosti a 40 velmi nízké porodní hmotnosti. Významnou složkou jsou extrémně nezralí chroničtí pacienti z vyšších center a nemocní novorozenci porození mimo centra ve Středočeském kraji - 30% pacientů na JIP je k nám transportováno po porodu.

Oddělení je spolu s FN Motol centrem pro Českou republiku koncentrujícím pacienty s rozštěpovými vadami obličeje, kterým poskytuje před- a pooperační péči v úzké spolupráci s Klinikou dětské chirurgie a traumatologie TN a Klinikou plastické chirurgie FNKV. V akutní i návazné péči o novorozence s neurologickým postižením oddělení intenzivně spolupracuje s Oddělením dětské neurologie TN. Thomayerova nemocnice je díky novorozeneckému oddělení nositelem titulu Baby Friendly Hospital uděleného WHO a UNICEF.

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.