Napsali o nás: Reportáž - Tohle je opravdu baby friendly porodnice! Podívejte se, co by mělo být po porodu samozřejmostí (Maminka.cz)

19.10.2022

Miminko po porodu pořád u maminky a neopouští její hruď. Pečlivá příprava na kojení, kdy se maminky na kurzech učí už v těhotenství třeba práci s odsávačkou. A zdánlivě obyčejné věci, jako jsou osobní přístup a pocit bezpečí. Jak opravdu vypadá baby friendly porodnice? Více se dozvíte v reportáži webu Maminka.cz z porodnice ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN).


Nenarušovat vztah matka–dítě

Se seriálem Maminka v porodnici jsme natáčeli ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze ne náhodou. Baby friendly Hospital je status, který právě krčská porodnice získala jako vůbec první v České republice už v roce 1992. Co to vlastně znamená, vysvětluje primář Gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Petr Kolek: "Je to vztah maminky k dítěti, který se snažíme maximálně udržovat, nenarušovat a vytvářet ideální podmínky pro to, aby byl navázán kontakt mezi matkou a dítětem po porodu. Vlastně je miminko stále u maminky, okamžitě přikládáno. Po porodu téměř neopouští hruď maminky a tam tráví ty první chvíle."


Připravit se předem. I na kojení

Veškerá péče začíná už během těhotenství. Na kurzech není řeč jen o porodu, ale i o technice kojení. Maminky si mohou třeba vyzkoušet i práci s odsávačkou nebo se předem zamyslet, jak na příchod miminka zařídit domácnost. "Bavíme se o takových věcech, jak jsou vložky do podprsenky, správná podprsenka na kojení. Sestra by mamince měla dát nějaké podněty, protože firem, které nabízí tyto prostředky a oděvy je spousta," vysvětluje vrchní sestra Lenka Cejpková. "Chceme také, aby maminky věděly, že se mléko dá uchovávat v lednici v mrazáku, že jsou na to speciálně vysterilizované pomůcky. To všechno ženy vidí v těhotenství na kurzech, osahají si to, zjistí, jaké mají doma kapacity v lednicích, jak by mohly tyhle věci použít a doporučujeme jim, že je nemusí kupovat dopředu."


VÍCE v reportáži

VÍCE o porodnici

Zdroj: Maminka.cz
Datum vydání: 19. 10. 2022
Autor: Tereza Víchová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.