Vznikla Pražská nemocniční pětka

28.03.2011

Rok 2011 byl vyhlášen Evropským rokem dobrovolných činností na podporu aktivního občanství. Je to výborná příležitost dozvědět se o činnosti dobrovolníků mnohem víc, než dosud.  S lidmi, kteří chtějí pomáhat, se můžete setkat v různých oblastech. Jednou z nich jsou také nemocnice a zdravotnická zařízení.

Zástupci pěti pražských nemocnic, ve kterých dobrovolníci působí, založili při příležitosti Evropského roku dobrovolnictví  pracovní skupinu s názvem „Pražská nemocniční pětka“.  Patří k ní Fakultní nemocnice v Motole, Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Všeobecná fakultní nemocnice  v Praze a Ústřední vojenská nemocnice Praha. Tato skupina bude v průběhu roku 2011 seznamovat odbornou i laickou veřejnost s aktivitami dobrovolníků v nemocnicích. Cílem Pražské nemocniční pětky je zejména aktivní propagace dobrovolnictví ve zdravotnictví, které má v České republice již desetiletou tradici.    

Co všechno Pražská nemocniční pětka připravuje ?
Odborné semináře zaměřené na bezpečnost dobrovolnického programu a firemní dobrovolnictví, workshop věnovaný canisterapii a zooterapii a přednášky pro veřejnost o významu dobrovolnictví. Vše završí společný podzimní happening pro všechny, kteří se o dobrovolnické aktivity ve zdravotnictví zajímají.  

V současné době můžete v pražských nemocnicích potkat několik desítek dobrovolníků. Věnují se jako společníci hospitalizovaným dětem i dospělým pacientům. Povídají si s nimi, malují, hrají stolní hry, pouštějí si filmy, zpívají nebo hrají divadlo. „Vždycky, když odcházím z oddělení dětských popálenin, divím se, jak mi ten čas návštěvy strašně utekl. Jsem rád, když děti mají radost a jsou spokojené.“ shrnul svou činnost dobrovolník Honza z vinohradské nemocnice. Hospitalizovaní senioři mohou s dobrovolníky trénovat paměť, děti si s nimi vyrábějí přívěsky a korále nebo si společně zahrají na nějaký hudební nástroj. Velmi oblíbenými jsou také dobrovolníci se speciálně vycvičenými canisterapeutickými pejsky nebo s jinými drobnými zvířaty, kteří docházejí za seniory i na dětská oddělení. Vítaná je také pomoc dobrovolníků při přípravě jednorázových akcí, kulturních programů a koncertů. Každým dnem přinášejí do nemocnic pohodu, zábavu a dobrou náladu. Jak uvedla MUDr. Jana Marečková, ošetřující lékařka z Léčebny dlouhodobě nemocných ve Fakultní  nemocnici v Motole: „Pro několik mých pacientů se vaši dobrovolníci stali jediným kontaktem se světem vně nemocnice, což asi málokdo dokáže ocenit.“ Mgr. Lenka Hejzlarová, náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání z Fakultní Thomayerovy nemocnice, k tomu dodává: „Dobrovolnictví je úžasný fenomén, který do naší nemocnice přináší nového ducha a jiné pohledy na poskytování ošetřovatelské péče našim pacientům.“

Pro nás všechny je existence těchto dobrovolných pomocníků příjemným zjištěním, že navzdory všemu není dnešní doba jen o penězích a honbě za kariérou. Můžeme si jen přát, aby šikovných dobrovolníků ve zdravotnictví neubývalo. Jsou zde potřeba víc, než si kdokoliv z nás umí představit.

Kontakty:
Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou
PhDr. Jana Holinská
dobrovolnici@ftn.cz


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.