V Thomayerově nemocnici bylo odhaleno další pražské veřejné piáno

18.05.2016

Thomayerova nemocnice se stane dalším místem, kde si budou moci lidé zahrát na veřejné piáno.

Stane se tak ve spolupráci se spolkem Piána na ulici kavárníka Ondřeje Kobzy. Slavnostního odhalení se zúčastnil také světoznámý kytarista a profesor pražské AMU Štěpán Rak. Při odhalování zahrál své známé kytarové fanfáry. Přítomna byla také hlavní sestra ČR Alice Strnadová z Ministerstva zdravotnictví ČR. Nechyběla ani dárkyně, paní Eva Růžková z Prahy, která vyslyšela výzvu Thomayerovy nemocnice v Českém rozhlase Dvojce a ochotně nám svůj nepotřebný nástroj nabídla.

Piáno je v nemocnici umístěno přímo v centrálním parku za hlavní budovou, u pavilonu C. „Místo jsme zvolili tak, aby bylo piáno dobře slyšet v co možná největším počtu našich pavilonů. Je určeno jak pacientům, tak veřejnosti, ale v neposlední řadě i našemu personálu. Zvažujeme, že bude využito také při terapiích,“ říká mluvčí Thomayerovy nemocnice Ondřej Macura. 

„Spolupráce s nemocnicemi je něco do čeho bychom se v budoucnu rádi pustili. Park, kam chodí pacienti a návštěvy je další veřejný prostor, kde mohou věci jako piáno nebo šachy udělat radost, pacienti se mohou potkávat, když se půjdou projít, mohou se seznámit a nepříjemný zážitek z nemocnice tak třeba proměnit v něco lepšího a pozitivního. Bylo by skvělé, kdyby Thomayerova nemocnice zafungovala jako takový pozitivní příklad toho, co všechno se dá v areálu nemocnice podnikat,“ okomentoval umístění piána v Thomayerově nemocnici kavárník Ondřej Kobza.

Spolek Piána na ulici se dlouhodobě věnuje oživení veřejného prostoru v Praze i celé České republice. Veřejná piána jsou dnes již v padesáti městech v ČR a šachové stolky ve více než dvaceti. Oblíbený je také jukebox, ze kterého se místo hudby line poesie v autorském přednesu. Básně z něj si dnes můžete poslechnout v Praze, Mariánských lázních, Kievě, Moskvě a Londýně. „Jsme rádi, že jsme mohli k tomuto projektu přispět tím, že jsme piáno umístili v naší nemocnici,“ řekl ředitel Thomayerovy nemocnice doc. Zdeněk Beneš.

foto: Štěpán Rak hrající, Ondřej Kobza odhalující. Přihlíží ředitel nemocnice doc. Zdeněk Beneš

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.