Thomayerova nemocnice se připojuje ke Světovému dni spirometrie

21.06.2012

U příležitosti Světového dne spirometrie je všem zájemcům otevřena Pneumologická klinika 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice, kde si ve středu 27. června od 7 do 19 hodin mohou nechat vyšetřit základní funkci plic. Dozví se, zda u nich není podezření například na astma nebo chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN).

Spirometrie je vyšetření, při kterém lékař testuje, kolik vzduchu jsou schopny plíce pojmout a jak rychle jsou schopny se vyprázdnit, jinými slovy, jsou-li plíce dostatečně pružné a jsou-li průdušky dostatečně široké. Jedná se tedy o vyšetření, při kterém se hodnotí mechanická funkce plic jako ventilační pumpy, která zajišťuje přísun vzduchu k plicním sklípkům. Abnormální výsledek testu se označuje jako ventilační porucha, kterých může být několik typů. Ty jsou pak obvykle příznačné pro určité skupiny plicních nemocí. Jde o jednu ze základních vyšetřovacích metod, která může odhalit plicní onemocnění už v samém počátku. Vyšetření se provádí pomocí spirometru, přístroje, který zaznamená proudění vzduchu v úrovni pacientových úst a znázorňuje rychlost a množství vzduchu, který se dostane do plic a zpět ven. Spirometrie je nenáročné, neinvazivní vyšetření, které však vyžaduje spolupráci pacienta. V případě, že je zjištěna ventilační porucha, pacient je dále podrobněji vyšetřen.
Spirometrie je obvykle prováděna při podezření na onemocnění plic, v některých případech (CHOPN) přímo ke stanovení diagnózy, dále ke sledování účinku léčby plicních onemocnění, hodnocení jejich progrese a prognózy. „Spirometrii ale doporučujeme i kuřákům, alergikům nebo lidem s dlouhodobým kašlem“, říká primářka Pneumologické kliniky doc. Martina Vašáková. Spirometrie se dále využívá k objasnění příčiny dušností, hodnocení invalidity, ale i pro určení rizika komplikací před hrudními či velkými břišními operacemi. Vzhledem k tomu, že jde o poměrně jednoduchou metodu, využívá se často jako vyhledávací (screeningová) metoda a k epidemiologickým účelům. Den spirometrie má sloužit k vyhledání případných plicních nemocí, a to zejména u kuřáků, kteří mají vysoké riziko vývoje CHOPN, ale i těch, kteří pociťují dechové obtíže ve spojení s fyzickou zátěží, obvykle při běžných denních aktivitách. „Pneumologická klinika 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice patří k nejlepším pracovištím v ČR v oboru a disponuje moderní Laboratoří plicních funkcí. Jen pro představu, spirometrických vyšetření se zde každoročně provede mezi 20 a 30 tisíci“, uzavírá vedoucí lékař JIP MUDr. Jan Chlumský.

 


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.