Premiér Andrej Babiš a ministr Adam Vojtěch podpořili výstavbu Centrálního urgentního příjmu a rekonstrukci plicní kliniky v TN

04.10.2019

Předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navštívili dnes Thomayerovu nemocnici, kde jednali s ředitelem nemocnice Zdeňkem Benešem o výstavbě Centrálního urgentního příjmu (CUP) s napojením na budoucí novou stanici metra D a kompletní rekonstrukci Pneumologické kliniky 1. LF UK a TN. Součástí programu byla prohlídka kliniky, prostoru pro stavbu CUP a samotného areálu nemocnice, který je ve špatném technickém stavu.

Thomayerova nemocnice patří mezi nejvýznamnější zdravotnická zařízení v ČR s více než devadesátiletou historií. Poskytuje kompletní lékařskou a ošetřovatelskou péči na vysoké odborné úrovni, a to pro největší spádovou oblast v Praze, která zahrnuje téměř 500 tis. obyvatel Prahy 4 a z velké části i Středočeského kraje. Vzhledem k množství pacientů, kteří navštěvují TN, produkujeme významnou nadprodukci, kterou řešíme celkem korektně s pojišťovnami. Stavba urgentního příjmu je tak důležitá zejména pro zajištění rychlé a komplexní zdravotní pomoci pro významnou oblast Prahy a jejího širšího okolí. Druhým tématem jednání a zároveň prioritou pro TN byla též rozsáhlá rekonstrukce plicní kliniky (pavilon G1), která je po technické stránce ve velmi kritickém stavu, a to za situace, kdy poskytuje kvalitní léčbu na vysoké úrovni pro pacienty s TBC. Klinika navíc jako jediná v zemi umí léčit a operovat pacienty s tzv. multirezistentní TBC a jsou na jejím pracovišti hospitalizováni lidé z celé ČR. Posledním tématem návštěvy premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha byly plány oprav a zateplování ostatních pavilonů TN za využití evropských dotací v rámci operačního programu tzv. Zelená úsporám (Výzva 121 OPŽP).

„Plicní klinika je v současné době prakticky v havarijním stavu a pro nás je prioritou číslo jedna to, aby co v nejbližší době došlo k její kompletní rekonstrukci, která je již naplánována od roku 2015. Bohužel do dnešní doby se však nepodařilo získat dostatek finančních prostředků na tuto rekonstrukci a já pevně doufám, že v brzké době dojde k zásadnímu posunu v této věci,“ řekl ředitel TN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc. a dodal: „Tato klinika poskytuje špičkovou zdravotní péči v oblasti léčby rakoviny plic, tuberkulózy a multirezistentní tuberkulózy na světové úrovni a chci všem lékařům a zdravotním sestrám poděkovat za jejich skvělou práci a trpělivost, se kterou přistupují ke své práci“.

„O záměru urgentního příjmu vláda již rozhodla někdy před čtyřmi roky v rámci svých strategických investic a od té doby prakticky o této věci jednáme s ministerstvy zdravotnictví a financí o objemu a způsobu financování tohoto záměru,“ řekl ředitel TN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc. a dodal: „My v tuto chvíli máme již zpracovanou studii výstavby urgentního příjmu, která má navíc navázat na budoucí novou stanici metra D s čímž rovněž počítá i Magistrát hlavního města Prahy v rámci příprav stanice Nemocnice Krč. Budoucí urgentní příjem bude mít veliký profit pro pacienty a také význam pro zajištění zejména krizových situacích státu“.

„Musím také konstatovat velmi dobrou spolupráci s lékařskými fakultami, kde probíhá u nás ve významné míře pre a postgraduální výuka včetně rozšiřující se vědecko-výzkumné činnosti“, dodal na závěr tiskové konference ředitel TN Zdeněk Beneš.

„Navštívili jsme pavilon plicního oddělení, který má skvělé renomé a skvělé výsledky. Paní profesorka Vašáková je velká celosvětová kapacita. Bohužel, to co jsme viděli, je katastrofa. Rekonstrukce pavilonu plicního oddělení je vyčíslena na dvěstě sedmdesát milionů korun. Projekt je hotový a předpokládám, že nejpozději začátkem roku 2021 se začne stavět“, řekl premiér Andrej Babiš a dodal: „Řešili jsme také centrální urgentní příjem. Tato investice z roku 2015 je v dnešní době odhadována na jednu miliardu korun. Je velice důležité tento projekt řešit co nejdříve.“

„Thomayerova nemocnice je jedna z nejstarších v České republice, její rekonstrukce je žádoucí. Od mého nástupu jsme nemocnici podpořili v celkové investici 252 milionů, snažíme se proto pomoci, jak je to možné. V letošním roce proběhne nákup lineárních urychlovačů a radiodiagnostického vybavení či magnetické rezonance. V současné chvíli plánujeme investice do pneumologické kliniky, protože patří mezi ty nejvíce podfinancované. Rozhodně není klinikou na úrovni 21. století. A to plánujeme změnit. I přes současný zanedbaný stav kliniky, se na pneumologické zákroky v Thomayerově nemocnici nečeká a kvalitou péče je tato klinika jednou z nejlepších,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„V rámci nemocnice máme prioritně naplánovanou kompletní rekonstrukci plicní kliniky na pavilonu G1 včetně vybavení ve výši 271 milionů a výstavbu centrálního urgentního příjmu, kde předpokládáme náklady 835 milionů. Využijeme i peníze z fondu životního prostředí, potřebujeme nemocnici jednak zateplit, a tím získat úspory z hlediska energií, a jednak investovat i do vybavení či například IT oblasti. Celkově jsou tyto požadavky za 3 miliardy, je třeba tyto investice rozložit a postupně situaci nemocnice v dalších letech zlepšit. Na tom jsme se shodli i s panem premiérem. Řada investic je již v realizaci a my věříme, že se podmínky v nemocnici podaří pacientům zpříjemnit,“ doplnil ministr Vojtěch.

TN v číslech:

  • Celkový počet lůžek: 1063 z toho počet lůžek na JIP – 81, pro akutní péči – 707, pro následnou pneumologickou péči – 35, pro rehabilitaci – 25, pro geriatrii – 215 lůžek
  • Průjezd sanitek: denně 300 až 500
  • V roce 2018: 36 tis. pacientů na akutním lůžku (z toho např. 3 tis. hospitalizovaných dětí na Klinice dětské chirurgie a traumatologie)
  • Počet ambulantních vyšetření v r. 2018: 728 tis. lidí (z toho např. 60 tis. dětských pacientů)
  • Počet ošetřovacích dní: 258 tis.
  • Počet zaměstnanců: 2256 (zdravotničtí pracovníci tvoří 82%)
  • Nejpočetnější zastoupení: 40,5% tvoří všeobecné, dětské a praktické sestry a porodní asistentky a lékaři – 16,5%
  • TN vykonává akademickou činnost ve spolupráci s 1. LF UK a 3. LF UK v rámci svých specializovaných pracovišť – zejména klinik. Každý rok získá v TN odbornou praxi či výuku přes 300 mediků a 280 lékařů z celé ČR.
 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.