Plicní klinika v TN jako jedna z prvních začala COVID+ pacienty léčit pomocí léku Plaquenil. Dosud jich bylo léčeno 11 a další přibývají

09.04.2020

Thomayerova nemocnice se od začátku vypuknutí epidemie v ČR aktivně zapojila do boje proti novému typu koronaviru – COVID-19. V rámci své Pneumologické kliniky 1. LF UK a TN, jako vůbec první nemocnice v Praze, vyzkoušela experimentální lék Plaquenil pro léčbu Covid+ pacientů na této klinice, a to hned u druhého pacienta hospitalizovaného pro COVID už v polovině března. Jen na plicní klinice bylo dosud tímto lékem léčeno více než 11 pacientů po dobu pěti dní s dobrou tolerancí a klinicky příznivým průběhem nemoci. V současné době je tento lék podáván dalším dvěma novým pacientům a čekáme na výsledky léčby.


Od začátku března bylo JEN na plicní klinice hospitalizováno celkem 18 Covid+ pacientů a z toho 13 mělo RTG známky pneumonie a z toho pouze 2 pacientky ve vysokém věku, které byly velice chronicky nemocné – polymorbidní, zemřely. Nikoliv však na koronavirovou nákazu, ale na celkové selhání životních funkcí. Na plicní klinice vzniklo pro účely efektivní léčby Covid+ pacientů i specializované COVID pracoviště. Jinak nemocnice screenuje a třídí pacienty již při vstupu a následně ti, kteří jsou podezření z nákazy koronavirem a potřebují hospitalizaci, jsou hospitalizováni na specializovaném oddělení Interní kliniky 3. LF UK a TN anebo přímo na výše popsané COVID jednotce plicní kliniky v izolovaných pokojích. Pacienti s podezřením na COVID-19 mají i vlastní radiologické oddělení, aby se nemísili s těmi neinfekčními. Rovněž v rámci plicní kliniky funguje JIP pro suspektní pacienty na COVID-19 nebo v případě potřeby pro Covid+ pacienty. V TN je zároveň pro tyto potřeby vyhraněno i část odd. ARO nebo v případě akutního stavu celé pracoviště.

„Byť všichni se nyní zaměřují na Covid+ pacienty, tak v naší nemocnici není zanedbávána zdravotní péče ani o jiné akutní pacienty se závažným onemocněním. Velice si totiž uvědomujeme, že jsou zranitelní a potřebují také kvalitní léčbu i ošetřovatelskou péči. Zdravotní péče o jiné závažné nemoci je u nás plně zachována a je oddělena od těch pracovišť, kde jsou hospitalizováni suspektní či Covid+ pacienti,“ řekl ředitel TN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

Plicní klinikou v TN prošel na začátku března také první velice vážný a mediálně známý případ Covid+ pacienta, který byl finálně po napojení na tzv. ECMO (mimotělní oběh) a po jeho stabilizaci předán k další léčbě do VFN. Jako první v ČR dostal tento pacient experimentální lék Remdesivir. V rámci plicní kliniky bylo léčeno mnoho dalších Covid+ pacientů povětšinou se závažným průběhem nemoci.


Zapojení plicní kliniky do nových přístupů léčby a studií

Plicní klinika se aktivně zapojuje do nových klinických studií, které se zabývají zkoumáním potenciálních nových léčebných prostředků proti novému typu koronaviru – SARS-COV 2.

„Naše klinika ve spolupráci s Transfuzním oddělením v Thomayerově nemocnici například připravuje vůbec první potencionální dárce vyléčené z COVID pro odběr krve na plazmu s protilátkami proti COVID-19. Tuto novou léčebnou metodu chceme použít u těžkých akutních případů pozitivních pacientů,“ prozradila prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka plicní kliniky. Jakmile bude plasma k dispozici a metoda povolena, tak bude vyzkoušena u prvních pacientů v Thomayerově nemocnici.

Zároveň je paní profesorka Vašáková spoluautorem doporučených postupů pro COVID-19 jak pro ČR, tak i kupříkladu doporučeného postupu pro léčbu COVID iniciovaného Americkou hrudní společností a akceptovaného celosvětově. Oba doporučené postupy jsou již k dispozici na webových stránkách příslušných odborných společností a český postup i na portále Min. zdravotnictví ČR.


Volné kapacity pro příjem COVID+ pacientů

Na plicní klinice je v záloze jedno akutní lůžko s neinvazivní plicní ventilací a volné 1 JIP lůžko s plicní ventilací.

V rámci ARO máme volnou kapacitu pro plicní ventilaci ve standardním režimu pro celkem 6 nových pacientů. V případě akutní potřeby je možné tuto kapacitu navýšit až na dalších 16 ventilovaných lůžek. Pro ECMO (mimotělní oběh) je to 1 volná kapacita.


Počet hospitalizovaných COVID+ pacientů k 9. 4. 2020

V současné době je v TN hospitalizováno celkem 21 Covid+ pacientů.

Plicní klinika – 4

ARO – 2

Oddělení následné péče – 15


Vedení TN děkuje všem zdravotníkům za týmovou práci v péči o pacienty nejen s COVID-19, ale i o ty, kteří tuto infekci nemají, ale mají jiné závažné onemocnění. Za ztížených podmínek zdravotníci v Thomayerově nemocnici dokáží provádět diagnostiku a poskytovat kvalitní léčbu všem nemocným, kteří přestoupí práh nemocnice. Poděkování patří také všem podporujícím institucím a těm zástupcům médií, kteří podávají o práci našich zdravotníků, pravdivou a nezkreslenou informaci.

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.