Odborníci na dětské zlomeniny diskutovali na zámku Zbiroh

21.06.2019

XII. Sympozium dětské zlomeniny, Zbiroh 2019

Odborníci na dětské zlomeniny z ČR a ze Slovenska se v polovině května sešli na již dvanáctém celostátním sympoziu na zámku Zbiroh. Tématem konference byla dětská skeletální traumatologie. Akce se konala pod záštitou děkana 3. LF UK prof. MUDr. Petra Widimského, DrSc., ředitele TN doc. MUDr. Zdeňka Beneše, CSc., nadačního fondu Kolečko a Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK a TN, kterou zastupoval její přednosta prof. MUDr. Petr Havránek, CSc.

Odborné konference se zúčastnilo celkem 85 lékařů a 40 sester. V lékařské sekci bylo předneseno 43 sdělení a v sesterské to bylo celkem 14 přednášek. Odborného setkání se zúčastnili přední čeští a zahraniční odborníci nejen dětské chirurgie, úrazové chirurgie, ale také ortopedie, spodylochirurgie, chirurgie ruky, plastické chirurgie a dalších oborů.

Sympozium se konalo v jednom ze sálů zámku, který nese název Alfonse Muchy. Účastníci si mohli během společenského večera prohlédnout historické prostory zámku, který vznikl přestavbou původního opevněného hradu, založeného zřejmě na konci 12. století. Později hrad vlastnili například král Přemysl Otakar II., nebo císař Karel IV., Zikmund a Rudolf II. Proto se Zbirohu také říká „zámek tří císařů“. Zámkem procházela nejen dávná historie, ale i moderní. V letech 1910 až 1928 zde bydlel Alfons Mucha a ve velkém zámeckém sále namaloval proslulou Slovanskou epopej.

Další zbirožské setkání je naplánováno v roce 2021 a opět za hojné účasti předních českých i zahraničních odborníků na dětské zlomeniny a úrazy.

Mgr. et Bc. Petr Sulek
tiskový mluvčí TN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.