Napsali o nás: Zemřela prof. Danuše Táborská. Čest její památce! (zdravezpravy.cz)

20.04.2020

V pondělí pašijového týdne (6. 4. 2020) krátce po jedenácté hodině dotlouklo srdce naší první dámy československé anesteziologie paní profesorky MUDr. Danuše Táborské, DrSc. Bylo jí 91 let. Narodila se v Chuchelné na sklonku roku 1928 a prožila proměny žití napříč generacemi, republikami, vládními režimy i vědou poznanými zákonitostmi. V roce 1983 založila v Československu vůbec první Anesteziologicko-resuscitační kliniku ve Fakultní nemocnici u sv. Anny. O mnoho let později, což není již tak obecně známo, byla v roce 2005 díky jejímu působení v úloze garanta ustanovena Anesteziologicko-resuscitační klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerově nemocnici v Praze Krči.

Její přednostkou byla 16 let. Danuše Táborská získala medaili za zásluhy o stát v oblasti vědy. Prof. MUDr. Danuše Táborská, DrSc. vystudovala Lékařskou fakultu dnešní Masarykovy univerzity v Brně. Při promoci v roce 1952 měla jasno, že bude chirurgem. Už od své první atestace ze všeobecné chirurgie se začala více zajímat také o anesteziologii a rozvíjející se resuscitační péči a tomuto oboru se dále intenzivně věnovala. V roce 1983 založila v Československu první Anesteziologicko-resuscitační kliniku ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně.

Role profesorky Táborské však byla nesporně daleko širší a její lví podíl na úspěšném začátku hrudní chirurgie rovněž v Krči nelze pominout. Krásný vztah k Thomayerově nemocnici a 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy trval až do konce jejího života a každý, kdo se účastnil mezioborových kazuistických sympózií v Kroměříži, jejichž tváří po čas delší dvaceti let prof. MUDr. Danuše Táborská, DrSc. byla, to jistě rád potvrdí.

VÍCE v článku zdravezpravy.cz.

Zdroj: zdravezpravy.cz
Datum vydání: 19. 4. 2020
Autor: zdravezpravy.cz / doc. MUDr. Roman Zazula, Ph.D., přednosta  Anesteziologicko-resuscitační kliniky 1. LF UK a TN

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.