Napsali o nás: Zbraň proti smrtelným nemocem (5plus2)

24.05.2019

Thomayerova nemocnice získala od Nadace Agrofert nový a v ČR ojedinělý ultrazvuk s elastrografií, který začal pomáhat lékařům v diagnostice nejrůznějších onemocnění především trávicího ústrojí. O tomto přístroji mluvili v krátkém rozhovoru pro časopis 5plus2 doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc., ředitel TN a MUDr. Zdeněk Antoš, vedoucí lékař Endoskopického centra z Interní kliniky 3. LF UK a TN.

Nový unikátní přístroj získali lékaři v pražské Thomayerově nemocnici. Snáze a přesněji dokáže odhalit smrtelná nádorová onemocnění a pacientovi navíc ušetří bolestivá vyšetření.  Nádor slinivky břišní. Jedno z nejzákeřnějších onemocnění trávicího traktu mohou od minulého týdne lépe diagnostikovat odborníci v pražské Thomayerově nemocnici. K dispozici totiž dostali moderní ultrazvuk za téměř šest milionů korun, jehož součástí je také vysoce kvalitní endoskopická sonda. Lékaři od ní mají velká očekávání. Zpět ovšem k již zmiňovaným nádorům slinivky. Ty mají na svědomí čtvrtý nejvyšší počet úmrtí ze všech nádorových onemocnění v zemi. Ročně si diagnózu rakovina slinivky vyslechne na dva tisíce Čechů. Klíčovou roli pro tyto pacienty hraje čas, ovšem včasné stanovení diagnózy bývá problematické.

„Slinivka se vyšetřuje složitě, protože je velmi obtížně dostupná. Na přítomnost nádoru se často přijde až v pokročilém stadiu,“ vysvětluje Zdeněk Antoš, vedoucí zdejšího endoskopického centra, který věří, že nový přístroj Arietta 70 pomůže odhalovat nádory dříve.

Extrémně přesné zobrazení

Jediné zařízení svého typu v republice umožní lékařům vidět v detailech mnohem více než dosud. „Přístroj je unikátní v tom, že zavedená sonda přiléhá velmi blízko k orgánům, takže umožňuje extrémně přesné zobrazení,“ říká ředitel nemocnice Zdeněk Beneš. Přístroj, který pro nemocnici pořídila Nadace Agrofert, představuje také šetrnější řešení pro samotné pacienty. Umožňuje totiž takzvanou elastografii, což je metoda, pomocí které lze změřit tuhost tkání. Díky tomu mohou zdejší odborníci lépe diagnostikovat onemocnění jater a dokonce ušetřit řadu pacientů od bolestivé a náročné biopsie, což je odebírání vzorků tkání speciální jehlou.

„Jaterní biopsie není jen bolestivá, ale má také svá rizika. Toto neinvazivní vyšetření nám umožní se v řadě případů biopsii vyvarovat,“ podotýká Antoš.


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.