Napsali o nás: V Thomayerově nemocnici začali léčit covid-19 plazmou od uzdravených lidí (idnes.cz)

23.04.2020

V Thomayerově nemocnici v Praze nově léčí pacienty s onemocněním covid-19 plazmou s protilátkami proti koronaviru. Jde o experimentální metodu, plazma se získává od lidí, kteří onemocnění překonali a zotavili se. Dosud byla podána dvěma lidem s těžkým průběhem onemocnění. Transfuzní oddělení v Thomayerově nemocnici zatím provedlo odběry od šesti lidí, kteří mají v krvi protilátky vůči onemocnění způsobenému novým koronavirem.

Z odběrů zdravotníci vyrobili osm jednotek plazmy, které jsou určeny pro čtyři léčebné dávky. Další potenciální dárci se podle Sulka hlásí. Nemocnice také na svých webových stránkách zveřejnila výzvu pro vhodné dárce plazmy.

„Oba pacienti jsou ve velmi vážném stavu a jsou hospitalizováni na anesteziologicko-resuscitační klinice. Léčebné podání plazmy bylo provedeno podle schváleného protokolu, který je v souladu s evropskými doporučeními,“ uvedl mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Na výsledek léčby se nyní čeká. „Jakmile budeme mít k dispozici první data, budeme moci analyzovat účinek léčby,“ dodal.

Experimentální léčbu pomocí krevní plazmy zatím plánuje Thomayerova nemocnice podávat pouze pro pacientům s těžkým průběhem choroby covid-19. Metodu použili již dříve lékaři v severoitalské Pavii. Krevní plazmu uzdravených plánovali zkoušet také americké nemocnice. Metodu vyzkoušeli i lékaři v Číně.

VÍCE v článku idnes.cz.

Zdroj: idnes.cz
Datum vydání: 22. 4. 2020
Autor: ČTK 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.