Napsali o nás: Uzdravený muflon se vrátil do venkovního areálu Thomayerovy nemocnice (ekolist.cz)

14.12.2020

Dnes ráno (dne 10.12.) byl do venkovního areálu Thomayerovy nemocnice (TN) vypuštěn muflon, který byl v květnu odvezený s tříštivou zlomeninou do Záchranné stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy. Do nemocnice se vrátil už uzdravený, po dlouhé léčbě a rehabilitaci. Nyní se znovu připojil k domovskému stádu, které v areálu nemocnice a okolním lese žije mnoho let a rozptyluje zdejší pacienty. Muflon byl do volné přírody vypuštěn za účasti zástupců Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy a Magistrátu hl. m. Prahy.

Zraněný muflon pobíhající v areálu nemocnice byl na pohotovostní linku záchranné stanice nahlášen letos v květnu. Přestože měl viditelnou otevřenou zlomeninu levé přední končetiny, byl schopný velmi zdatně běhat a unikat záchranářům, kteří ho potřebovali prohlédnout a ošetřit. Když se konečně zlomenina zahojila, následovalo ještě postupné zatěžování zraněné končetiny a několikatýdenní rehabilitace. S návratem uzdraveného muflona do stáda v TN počkala záchranná stanice až po skončení říje, aby mohl v klidu nabrat sílu a jistotu a nemusel se hned potýkat se soky v lásce.

Stádo v TN v současné době čítá zhruba šest desítek zvířat. Mufloni žijí v areálu nemocnice a v okolním lese celoročně. Do areálu přichází přes díry v plotě, ale někdy využívají i brány do sousedního IKEMu.

Do Kunratického lesa byli mufloni vypuštěni již v 60. letech minulého století. Protože návštěvnost Kunratického lesa je velká a lidé často přichází do lesa i se svými psy, tlak na volně žijící zvěř se zvyšuje. Proto mufloni začali hledat klidová útočiště, která našla v areálu nemocnice. Zde působí terapeuticky na pacienty a návštěvníky.

VÍCE v článku ekolist.cz

Zdroj: ekolist.cz
Datum vydání: 10. 12. 2020
Autor: ekolist.cz

Vaše TN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.