Napsali o nás: Tuberkulóza v Česku stále není vymýcena. Nákaza přichází ze zahraniční (Metro)

25.03.2019

Onemocnění tuberkulózou není radno brát na lehkou váhu, a to zvlášť v době, kdy do Evropy proudí mnoho cizinců ze zemí mimo EU, kteří zpravidla nejsou příliš očkovaní. O problému TBC mluvila prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky I. LF UK a TN v rozhovoru pro deník Metro. „Problém je, že řada zahraničních pracovníků se do Česka dostává přes nejrůznější mafie, a ty se o nějaké jejich zdravotní prohlídky nestarají,“ říká Martina Vašáková, primářka pneumologické kliniky pražské Thomayerovy nemocnice.

V tuzemsku se na sto tisíc obyvatel vyskytuje pět onemocnění tuberkulózou (TBC). V Rumunsku je to jedenáctkrát víc. I proto nepřekvapí, že tuto chorobu přinášejí do střední a západní Evropy ve značné míře legální i nelegální migranti. Například v Česku zachytí lékaři nejvíc těchto onemocnění mezi zahraničními pracovníky z Ukrajiny, Rumunska a také z Ruska, Běloruska, Kazachstánu, Moldávie, Vietnamu a Mongolska.

„Před časem jsme připravili návrh vyhlášky, která by ukládala povinnost zdravotních prohlídek lidí ze zahraničí, ale celé to padlo na tom, že se právníci neshodli, koho bychom zahrnovali pod pojem ‚migrant‘, aby to bylo korektní,“ dodává Vašáková.

Více se dozvíte v článku deníku Metro.
Vaše TN

Zdroj: deník Metro
Datum vydání: 21. 3. 2019
Autor: Pavel Hrabica


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.