Napsali o nás: Snímek mozku v rekordním čase! Thomayerova nemocnice se chlubí novou magnetickou rezonancí (blesk.cz)

24.07.2020

Od čtvrtka se rozběhl v Thomayerově nemocnici v Praze 4 provoz nové magnetické rezonance, která má patřit k těm nejmodernějším přístrojům na světě. Pacientům nabídne komplexnější vyšetření a příjemnější snímkování celého těla. Nemocnice je u nás v oblasti vyšetření pomocí magnetické rezonance průkopníkem. Právě ve zdejším IKEMu (v bývalém pracovišti) se instalovalo první takové zařízení v tehdejším Československu. 

K čemu takový stroj vlastně slouží?

V podstatě hlavně k tomu, aby se lékaři mohli „dívat“ do lidského těla bez toho, aniž by do něj museli řezat. Výhodou oproti například rentgenu je, že magnetická rezonance nevyužívá radioaktivní záření, které může být potencionálně škodlivé. V současnosti slouží k vyšetření hlavně mozku, míchy, krku, kloubů, jater, žlučových test nebo ledvin. Nový stroj v Thomayerově nemocnici je podle jeho výrobců i lékařů pokrokový hlavně v tom, že nabízí lepší, rychlejší a pro pacienty mnohem pohodlnější vyšetření.

Větší komfort

Podle primářky oddělení dětské neurologie Kláry Brožové je toto zobrazování klíčové pro léčbu řady vážných onemocnění jako je epilepsie nebo chorob, které postihují mozek. „Našim malým pacientům nový přístroj přinese méně stresu díky tomu, že vyšetření trvá kratší dobu než u starších přístrojů,“ říká. „Když v tom člověk leží 10 minut nebo tři čtvrtě hodiny je velký rozdíl,“ poznamenala také. Nový stroj umožní oproti těm starším také mimo jiné vyšetřit pacienty s různými kovovými implantáty, což bylo dříve poměrně problematické.

Pro celé Česko

Stroj podle primářky také během jednoho vyšetření poskytne mnohem více informací, než dostali lékaři doposud. „Kromě technických vylepšení je to mnohem příjemnější pro pacienty,“ shrnula. Podle ředitele nemocnice Zdeňka Beneš bude toto zařízení sloužit opravdu velkému množství lidí. Thomayerova nemocnice je spádovou nemocnicí pro zhruba 400 tisíc lidí z oblasti, jejímž centrem je Praha 4, slouží však i řadě lidí ze Středočeského kraje. „Všichni obyvatelé z této oblasti budou magnetickou rezonanci využívat a nadto bude sloužit i pro pacienty z celé České republiky,“ říká ředitel nemocnice. 

VÍCE v článku blesk.cz.

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 23. 7. 2020
Autor: jza 

Vaše TN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.