Napsali o nás: Šetrné odstranění myomů existuje (časopis Katka)

21.02.2019

O šetrném odstranění myomů a možnostech takového zákroku se více dozvíte v článku časopisu Katka, který přináší pro ženy rady a typy. Jedním z nejšetrnějších způsobů je pomocí „léčivého horka“ ve formě ultrazvukových vln. Tuto léčbu lze absolvovat právě v Thomayerově nemocnici.

Bolesti v podbřišku, silná menstruace, marná touha po dětech. Nevíte, co za tím vězí? Příčinou jsou často myomy, nezhoubná bujení v děloze. Objevují se téměř u každé druhé ženy nad 30 let. Ne vždy způsobují problémy, ale zejména u velkých myomů je nutná léčba, protože v extrémních případech mohou mít průměr až 20 centimetrů.

Léčivé horko
Řada lékařů v současnosti sází na jemnější léčebné metody místo klasické operace, při nichž se myomy nebo dokonce celá děloha odstraňují. Zvláště účinný je přitom ultrazvuk. Pacientka leží při ambulantním zákroku na břiše na stole, který ji zaveze do přístroje magnetické rezonance (MTR). Ten zespoda vysílá ultrazvukové vlny do dělohy. Svazky těchto vln zahřejí myomy až na 90 °C. Horko nádory zabije a tělo je zvolna odbourá. Zákrok se provádí v částečné anestezii a žena stráví v nemocnici pouze jeden den. Plnou výši nákladů hradí všechny zdravotní pojišťovny. Jedinou možností, kde léčbu absolvovat, je však zatím pražská Thomayerova nemocnice. O tom, kdy je laser vhodným řešením, však rozhodne lékař. K zákroku se přistupuje zejména tehdy, je-li myom větší nebo pacientka nemůže podstoupit klasickou operaci.

Pomohou i léky
Další šetrnou a účinnou terapií je embolizace. Za lokálního umrtvení se do cév katetrem zavedou malé umělohmotné kuličky, které myom zásobují krví. Nádor se v průběhu následujících měsíců a let smrští. Zásah, k němuž je nutný několikadenní pobyt v nemocnici, se však nehodí pro ženy, které ještě chtějí mít děti. U pacientek se silným menstruačním krvácením krátce před přechodem lze myomy zmenšit také účinnou látkou ulipristal acetát (UPA). Žena po dobu tří měsíců užívá tabletu denně. Asi u 50 procent případů se tím myomy zmenší o polovinu a zůstanou takové asi rok. 

Nechte si poradit
Pokud má žena krátce před přechodem jen lehké obtíže, může nejprve vyčkat. Protože po menopauze se myomy zpravidla scvrknou. V každém případě by však ženy měly co nejdříve vyhledat specializované centrum pro léčbu děložních myomů v nemocnici, jejíž lékaři mají zkušenost se šetrnou léčbou.

Nezhoubné nádory dělohy vás trápit nemusejí. Možností léčby je několik!

Zdroj: časopis Katka
Datum vydání:  21. 2. 2019
Rubrika/pořad: Zdravě žít a zůstat fit


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.