Napsali o nás: Rozhovor s Romanem Zachovalem o rakovině varlat a prostaty (blesk.cz)

22.10.2019

Rakovina varlat nebo prostaty jsou závažná onemocnění, ale dají se léčit, pokud se nezanedbá prevence a včas přijde člověk na kontrolu. Rakovina varlat se vyskytuje nejen u mužů staršího věku, ale nejčastěji mezi 20. a 40. rokem života. V pořadu Epicentrum Blesk Zpráv to řekl přednosta Urologické kliniky 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice doc. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D.

„Často se vyskytuje také v dětském věku, mezi pěti a deseti lety,“ řekl Roman Zachoval. První vrchol výskytu rakoviny varlat, tedy ten u malých chlapců, není tak vysoký jako u mužů mezi 20. a 40. rokem života. „Ale je třeba, aby o tom ty maminky věděly a ty malé chlapce už od toho časného věku vyšetřovaly,“ zdůraznil Zachoval. Podotkl, že nádor varlat má šanci na vyléčení až u 90 procent pacientů, a to i když se nemoc zachytí v pokročilejším stadiu. Rakovina prostaty se pak začíná objevovat u mužů po 50. roce života, nejčastěji se pak vyskytuje po 65. roce. „Občas vidíme i muže mladší. Výjimkou je před 40. rokem věku,“ upřesnil urolog. Zároveň ale varoval, že čím pokročilejší stadium rakoviny prostaty je, tím se šance na vyléčení rapidně snižuje.

Expert varuje: Bude hůř

Rakovina prostaty je daleko častější, onemocní jí ročně 6000 až 7000 mužů. U rakoviny varlat jsou to stovky případů. Onemocnění má ale v budoucnu podle odhadů významně přibývat, zvláště u rakoviny prostaty. „Je to určitě tím, že máme daleko lepší diagnostiku, než jsme měli dříve, v naprosté většině případů stačí krevní odběr. Na základě toho víme, jestli tam je podezření,“ vysvětlil odborník.

Více v článku blesk.cz.

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 22. 10. 2019
Autor: Andrea Ulagová 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.