Napsali o nás: Rozhovor s primářem Turkem o důležité krevní plazmě pro pacienty s Covid-19 (G.cz)

06.10.2020

Kromě vakcíny, která pomůže ve vítězném boji s novým koronavirem, se medicínský svět intenzivně zabývá i hledáním vhodné léčby nemoci COVID - 19, kterou tento vir způsobuje. Jednou z možností, která se ukazuje jako účinná, je použití krevní plazmy těch, kteří mají nákazu již za sebou. Rozhovor na téma krevní plazmy od vyléčených pacientů z nemoci Covid-19, která může pomoci v léčbě této virové infekce, mluvil v rozhovoru pro server – G.cz MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního oddělení TN.

Pro příjemce krevní plazmy dárce eventuálně infikovaný koronavirem riziko nepředstavuje, říká primář Petr Turek

Jak ovlivňuje současná pandemie chod vašeho transfuzního oddělení?
Udržujeme "zpřísněný protiepidemický režim" tj. povinnost nošení roušky, dezinfekce rukou atd. a apelujeme také na dárce, aby k nám přišli, jen když se opravdu cítí zdrávi. Jinak fungujeme praktické v běžném režimu.

Pane primáři, o použití krevní plazmy se hovoří jako o jedné z variant při léčbě onemocnění COVID-19. Vysvětlete nám tuto léčbu, prosím?
Při infekci vytváří nakažený člověk specifické protilátky, které v krevním oběhu různou dobu přetrvávají. Pokud tedy rekonvalescentovi odeberete krev (nebo přímo plazmu), budou v ní tyto protilátky a ty pak, v případě podání nemocnému, mohou průběh onemocnění příznivě ovlivnit - zejména jsou-li podány na začátku onemocnění, tj. ještě dříve, než si nemocný vytvoří protilátky vlastní. Efekt léčby nebyl dosud prokázán na úrovni "evidence-based" - na to musí proběhnout "kontrolované studie" a ty zaberou dost času. Předběžné výsledky jsou ale "dost nadějné".

Kdo je vhodný dárce? Co musí splňovat?
Těch bodů, kritérií, je několik:

  • diagnóza COVID-19 by měla být jistá, tj. laboratorně ověřená
  • kvůli protilátkám, které mohou vznikat u žen v těhotenství se pro klinické použití používá pouze plazma od mužů nebo od žen, které nebyly dosud těhotné
  • plazmu či krev je možné darovat v minimálně čtrnáctidenním odstupu od uzdravení, eventuálně od ukončení izolace
  • dárce musí splňovat obecné podmínky dárcovství, to znamenám, že musí být celkově v dobré zdravotním stavu.

Mají se případní noví dárci krve obávat zvýšeného rizika nákazy novým koronavirem při transfúzi?
Riziko nákazy u nás se snažíme snižovat zpřísněným hygienickým a protiepidemickým režimem, ale žádné speciální riziko nákazy při darování krve není.

Představují nakažení riziko pro případné příjemce?
Je potřeba říci, že onemocnění COVID-19 se transfuzí nepřenáší, to je nutné si uvědomit. V medicíně je "teoreticky možné" téměř všechno, ale žádný přenos COVID-19 touto cestou nebyl dosud popsán nikde na světě. 

VÍCE v rozhovoru na serveru – G.cz

Zdroj: G.cz
Datum vydání: 5. 10. 2020
Autor: Jana Mrákotová

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.