Napsali o nás: Rozhovor s Petrem Turkem - Znáte svou krevní skupinu? Primář popisuje její vliv na průběh covidu (aktualne.cz)

15.12.2020

Krevní skupina by mohla mít vliv na závažnost infekce covid-19. U koronavirového onemocnění je známo, že aktivuje krevní srážení a lidé s krevní skupinou A mají větší sklon k tvorbě sraženin a častěji trpí infarkty a mrtvicemi. Mezi těmi, kteří pak skončí v nemocnici, může být krevní skupina A více zastoupena, říká pro Aktuálně.cz MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního oddělení Thomayerovy nemocnice.

Podle Petra Turka má nicméně na nákazu daleko větší vliv obecné rozšíření viru v populaci a to, jak se lidé chovají a viru vystavují. Krevní skupina nebude podle něj souviset s obranyschopností člověka nebo hladinou protilátek po prodělání nemoci. "S celkovým hodnocením vlivu krevní skupiny bychom měli ještě počkat. Rychlé statistiky bývají zavádějící," upozorňuje Turek.

Krevní skupina A je v české populaci zastoupena nejčastěji. "Vyskytuje se tak kolem 36 procent. O něco méně je ‚nulek‘, těch je kolem 33 procent," říká Turek. Naopak nejméně rozšířené jsou skupiny B a AB.

VÍCE v článku aktualne.cz

Zdroj: aktualne.cz
Datum vydání: 15. 12. 2020
Autor: Kristýna Pružinová, Blahoslav Baťa, Martin Krepindl

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.