Napsali o nás: Rozhovor s Petrem Turkem o dárcovství krve. TN eviduje přibližně 12 tis. pravidelných dárců, ale i to je málo! (CNN Prima News)

03.07.2020

Český červený kříž eviduje přibližně 230 tis. pravidelných dárců krve, ale podle WHO bych jich mělo být daleko více. O darování krve, její nenahraditelnosti a zvýšené potřebě, a to zvláště v období letních dovolených a prázdnin, hovořil MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního oddělení v Thomayerově nemocnici pro CNN Prima News. Thomayerova nemocnice v současné době eviduje celkem 12 tis. pravidelných dárců krve, ale k ideálnímu stavu bych jich mělo být min. o 3 tisíce více. 

Kvůli koronavirové pandemii není však důvod, aby dárců krve ubývalo, protože virus se krví nepřenáší. Pravidelnost u dárcovství krve je tak velice důležitá, jelikož červené krvinky lze použít pouze 42 dní po odběru a krevní destičky dokonce pouze 5 dní. TN zásobuje krví například IKEM a Transfuzní oddělení v TN spolupracuje i s dalšími pracovišti. Dárcem krve může být člověk ve věku od 18 do 60 let, musí být zdraví a nesmí být pod vlivem návykových látek či alkoholu.

VÍCE INFO pro dárce krve najdete na webu TN.

VÍCE v rozhovoru na CNN Prima News (stopáž - 27:45).

Zdroj: CNN Prima News
Datum vysílání: 20. 6. 2020
Autor: CNN Prima News

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.