Napsali o nás: Rozhovor s Pavlem Kabíčkem o závislosti dětí na alkoholu (Pražský deník)

12.03.2020

O závislosti dětí na alkoholu a jeho vlivu na jejich zdraví poskytl rozhovor MUDr. Pavel Kabíček, CSc., primář pediatrické kliniky v Thomayerově nemocnici pro Pražský deník.

Jaké množství alkoholu je u dospívajících v pořádku? Neexistuje, říká lékař

Téměř všichni šestnáctiletí mají již zkušenosti s alkoholem. „Metla lidstva“ jim však může přivodit vážné zdravotní komplikace. Opilí mladiství se také snadno mohou stát obětí sexuálního násilí. O škodlivosti alkoholu u dětí poskytl Pražskému deníku rozhovor Pavel Kabíček, primář pediatrické kliniky v Thomayerově nemocnici.

V jakém věku děti poprvé pijí alkohol? Mění se nějak tato hranice?

K dispozici máme data z Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD). Z ní vyplývá, že 68 % dětí pilo alkohol před 13. rokem, evropský průměr přitom činí 47 %. Podle studie také mělo v Česku zkušenost s alkoholem 95 % šestnáctiletých.

Jaká je obecně situace, kolik toho děti vypijí? Co pijí nejčastěji? Je situace v Praze jiná než jinde v Česku?

Naši adolescenti nejčastěji pijí pivo. Šestnáctiletí, kteří vypijí šest a více sklenic alkoholu za měsíc, pijí z 15 % pivo, dalších 8,3 % tvoří destiláty, 5,5 % míchané nápoje a 4,4 % víno.

Je podle vás v pořádku, když rodič dítěti alkohol povolí například na rodinné oslavě?

Především je nutné říci, že pití alkoholu je v Česku povoleno až od 18 let věku. Pití alkoholu je návykové a velice škodí lidskému zdraví. Děti by alkohol vůbec neměly pít, a pokud se tak děje, pak je to zodpovědnost na straně rodičů, kteří je mají vychovávat a dbát na jejich zdraví.

Jaké riziko obecně alkohol u mladistvých přináší? S jakými problémy se pak setkávají v dospělosti?

Tento problém má dva aspekty. První je akutní intoxikace alkoholem. Opilost vede k poruchám vědomí, při vysokých dávkách alkoholu hrozí útlum dýchání. Tyto stavy jsou často spojeny s úrazy, agresivitou nebo například nechtěným či nechráněným sexem. Komplikacemi mohou být i časté zvracení, vdechnutí zvratků a podchlazení. Druhým aspektem je při opakovaném pití alkoholu nebo při pití nadměrných dávek rozvoj závislosti. Po dlouhé době, většinou již v dospělosti, pak i postižení jater a nevratné postižení mozku.

VÍCE v článku Pražského deníku.

VÍCE o Pediatrické klinice 1. LF UK a TN.

VÍCE o problému alkoholu u dětí najdete v článku ZDE.

Zdroj: Pražský deník
Termín vydání: 7. 3. 2020
Autor: Pavel Kopecký 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.