Napsali o nás: Rozhovor s Martinou Vašákovou o zdravotní péči a zkušenostech během koronavirové epidemie (aktualne.cz)

21.04.2020

O poskytování zdravotní péče během koronavirové epidemie v souvislosti například s odkládáním plánovaných operací či vyšetření nebo o aktuálním stavu a zkušenostech z plicní kliniky poskytla rozhovor prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a TN pro aktualne.cz. V rozhovoru mluvila mj. o nutnosti neodkládání akutních nádorových či chirurgických operací nebo také o riziku podceňování neakutních zákroků typu operace slepého střeva či kýly, kdy lidé zbytečně riskují své zdraví, pokud tyto zákroky odkládají ze strachu jít do nemocnice a podrobit se vyšetření. Zanedbání běžných diagnóz tak může vést k velkým a zbytečným ztrátám na lidském zdraví.

Cena za epidemická opatření je vysoká. Lidé budou umírat, varuje lékařka

"Obyvatelstvo je tak vystrašené, že se bojí chodit s normálními zdravotními obtížemi do nemocnic," říká Martina Vašáková, přednostka plicní kliniky. Opatření sice přispěla k tomu, že rozšíření koronaviru není v Česku tak výrazné, ale téměř úplné zmražení zdravotní péče může některé pacienty stát i život", tvrdí pneumoložka.

VÍCE v rozhovoru na aktualne.cz.

Zdroj: aktualne.cz
Datum vydání: 21. 4. 2020
Autor: Kristýna Pružinová, Jakub Zuzánek

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.