Napsali o nás: Rozhovor s Martinem Prchlíkem - Měsíc od pádu z 19. patra. Prognóza pro život hocha je dobrá, říká lékař (idnes.cz)

04.01.2021

Rozhovor s MUDr. Martinem Prchlíkem, vedoucím lékařem JIRP z Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK, který hovořil o aktuálním stavu malého pacienta po nedávném pádu z vysoké budovy. Díky péči lékařů z dětské chirurgie pacient přežil a jeho zdravotní stav se začal velice zlepšovat. Měsíc po pádu z devatenáctého patra panelového domu na pražských Hájích je stav patnáctiletého chlapce stabilizovaný. Vše před úrazem si pamatuje, sám dýchá, pohyb mu nedělá problém, říká jeho lékař MUDr. Martin Prchlík z Fakultní Thomayerovy nemocnice.

„Za pár dní to bude měsíc od úrazu, stav chlapce je stabilizovaný. Na provedených vyšetřeních jsou orgánová poranění, včetně těch nejzávažnějších mozku a plic, ve výrazné regresi, to znamená, že jsou téměř zhojeny,“ řekl iDNES.cz Martin Prchlík, vedoucí lékař Jednotky intenzivní a resuscitační péče Kliniky dětské chirurgie a traumatologie ve Fakultní Thomayerově nemocnici.

Při příjmu do nemocnice byl pacient v bezvědomí. Lékaři v nemocnici ho napojili na umělou plicní ventilaci, byly podporovány základní životní funkce, po jejichž stabilizaci bylo možné chlapce po dvanácti dnech od přístrojů odpojit. „Od té doby dýchá sám, postupně se jeho stav zlepšoval. Na kontrolním CT plic, provedeném tento týden, došlo k obdivuhodnému ústupu postraumatických změn,“ uvedl doktor Prchlík.

Mladík i po tak závažném úrazu mozku nyní podle lékaře plně komunikuje, píše, je bez ztráty paměti. „I kontrolní neurologické vyšetření vypadá velmi příznivě. Na magnetické rezonanci původní změny částečně regredovaly. Pro nás je překvapivé, že si vše před pádem pamatuje. Většinou mají pacienti amnézii jak poúrazovou, tak mohou mít výpadek paměti i na různě dlouhou dobu před úrazem,“ popsal.

V průběhu léčby lékaři postupovali konzervativně, poranění jednotlivých orgánů si nevyžádala rozsáhlejší chirurgický zákrok. „Těžko se dá určit, co je horší poranění. Ale kombinace poranění mozku a plic jsou nejsložitější, neboť léčba jde částečně proti sobě a tím se vzájemně negativně ovlivňují,“ vysvětlil Prchlík. Celkově se jednalo o závažné polytrauma, které dále zahrnovalo poranění jater, ledviny, oboustrannou sériovou zlomeninu žeber a zlomeniny pánve.

VÍCE v článku idnes.cz

Zdroj: idnes.cz
Datum vydání: 3. 1. 2021
Autor: bse

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.