Napsali o nás: Rozhovor s dětským chirurgem Martinem Prchlíkem - Mladík, který spadl z vysoké budovy, se probudil. Začal dokonce sám jíst (CNN Prima News)

22.12.2020

O případu mladíka, který spadl z jedné z nejvyšších budov v Česku a přežil, vás redakce CNN Prima NEWS již informovala. Policisté stále nechtějí komentovat průběh vyšetřování. Lékaři jsou ale sdílnější. Mluví o zázraku. Mladík se totiž probral z umělého spánku a jeho prognózy jsou den ode dne lepší. Patnáctiletý mladík se zřítil z okna v devatenáctém patře a dopadl na přístřešek zdravotní pojišťovny. Policejní ubytovna je vysoká přes osmdesát metrů. Za několik málo minut o jeho život začali bojovat záchranáři. Převezli ho do Thomayerovy nemocnice. Už od začátku se o chlapce starají lékaři na Jednotce intenzivní péče dětské chirurgie a traumatologie v Thomayerově nemocnici. Jeho stav byl velmi kritický. Stabilizovat se ho lékařům podařilo během prvních osmačtyřiceti hodin.

Mladík začíná i sám jíst

Lékaři ale ještě zdaleka neměli vyhráno. I nadále se ze všech sil snažili o mladíkovu záchranu. Chlapec měl totiž vážné poranění mozku, plic i dalších orgánů. Byl také v umělém spánku a neexistovalo moc šancí, že přežije. „Po deseti, dvanácti dnech se nám ho podařilo odpojit od ventilátoru, což byl další krok, který byl velmi důležitý. Plicní funkce se plně obnovila, dá se říct, i když nějaké následky budou,“ sdělil vedoucí lékař Kliniky dětské chirurgie a traumatologie Thomayerovy nemocnice Martin Prchlík.

Následovala opět nepřetržitá péče lékařů. Za dalších sedm dní přišla znovu dobrá zpráva. Chlapec začal komunikovat a hýbat se. „Začíná i jíst sám, takže se nám daří přecházet na intenzívní péči nižšího stupně, ale práce je, si myslím, ještě hodně. Co se týká smyslových funkcí, tak tam po tom mozkovém poranění určitá rizika jsou,“ dodal Prchlík.

VÍCE v reportáži na CNN Prima News

Zdroj: CNN Prima News (Krimi zprávy)
Datum vysílání:
Autor: CNN Prima News

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.