Napsali o nás: Rozhovor - Část pacientů po covidu může mít problém s plícemi, vyzývá ke kontrole přednostka Vašáková (Český rozhlas Plus)

23.09.2020

Čeští pneumologové doporučují preventivní kontrolní plicní vyšetření pacientům, kteří prodělali covid-19. U části vyléčených totiž nemoc zřejmě zanechává stopy, a to na plicích nebo srdci. 

„Až 80 procent lidí nemá po prodělané infekci žádné nebo minimální příznaky, takže se bavíme symptomech 20 procentech pacientů,“ vysvětluje ve vysílání Českého rozhlasu Plus předsedkyně České pneumologické společnosti Martina Vašáková.

Tato pětina pacientů má pak projevy virového onemocnění, které může klinicky připomínat chřipku, ale daleko víc postihuje plíce. „Pouze 5 procent pak může mít takzvané fatality, to znamená, že nemoc je těžká, komplikovaná, případně smrtelná,“ dodává a zdůrazňuje, že sama není epidemioložkou, ale přednostkou Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice.

Komplikace po vyléčení

U části pacientů po vyléčení z nemoci covid-19 lékaři zjistili sníženou kapacitu plic, drobné změny na rentgenovém, případně CT vyšetření hrudníku. „Nepředpokládáme, že by změny měly být trvalé, ale v současnosti nejde odhadnout, jak dlouho budou přetrvávat. To protože máme za sebou jen první zkušenosti,“ vysvětluje Vašáková.

Koronavirus může podle lékařky působit na celé tělo. Tím, že vstupuje do organismu plícemi, je taky nejčastěji postihuje. Ale problémy mohou mít taky srdce nebo nervový systém pacientů. „Takže bude nutné, zvlášť po prodělaném těžkém průběhu covidu-19, pacienty dál sledovat,“ říká Vašáková.

VÍCE: v rozhovoru na ČRo Plus.

Zdroj: Český rozhlas Plus
Datum vysílání: 23. 9. 2020
Autor: Renata Kropáčková, lup 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.