Napsali o nás: Rodiče „odkládají“ děti na trampolíny. Můžou skončit na operačním sále, varuje chirurg (Blesk.cz)

04.04.2019

O dětských úrazech, zlomeninách a nejrůznějších zdravotních komplikací, které velmi často řeší dětští chirurgové u malých pacientů, a to zejména s příchodem jara a teplého počasí, hovořil v on-line pořadu Epicentrum prof. MUDr. Petr Havránek, CSc., přednosta Kliniky dětské chirurgie a traumatologie  3. LF UK a Thomayerovy nemocnice. Pozor na trampolíny, varuje Petr Havránek.

Přišlo jaro a počasí nás láká ven. Komu ale dělá těžkou hlavu, to jsou dětští lékaři. Právě se změnou počasí totiž přichází také nová vlna úrazů. Stačí vteřina nepozornosti rodičů, nebo malý, odhodlaný průzkumník, který bez dozoru vyrazí ven zkoumat svět, a poranění je na světě. 

„Mnoho dětí hlavně o prázdninách je ponecháno svému osudu. A my se takových objevných skupin dětí, které vyrazí do okolí a objevují, co by všechno šlo dělat, téměř bojíme, protože tam vznikají ty úrazy,“ varoval Petr Havránek.

Asi mnoho dětských chirurgů by si přálo, aby rodiče konečně pochopili, jak nebezpečná může pro jejich děti být obyčejná trampolína. Maminky, které vypustí své ratolesti za síť, ať se vyskáčou, totiž netuší, jak vážná zranění jejich dětem hrozí. Ty často končí na operačních sálech, kde je lékaři musejí „sešroubovat“.

Více na webu Blesk.cz

Zdroj: Blesk.cz
Termín vydání: 4. 4. 2019
Autor: Klára Brunclíková


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.