Napsali o nás: Reportáž - Nemocnicím schází plazma na léčení covidu-19. Hledají dárce, kteří prošli nákazou (čt24)

19.10.2020

Nemocnice vyzývají lidi, kteří prošli koronavirovou nákazou, aby přišli darovat krevní plazmu. Dárců plazmy s protilátkami, která je využívána k léčbě nakažených v těžkém stavu, je totiž málo. V posledních týdnech přitom spotřeba covidové krevní plazmy prudce roste. Nemocnice apelují na ty, kteří se vyléčili z covidu-19, aby přišli krevní plazmu darovat. Mohou tak pomoci ostatním pacientům, kterým může plazma zachránit život. O nedostatku dárců covidové krevní plazmy a její důležitosti hovořil v reportáži na čt24 MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního oddělení v TN. O tom, v kterých případech má její podání největší význam a kdy, mluvil MUDr. Martin Müller, vedoucí lékař z odd. ARO. Součástí reportáže byly i rozhovory s vyléčenými pacienty z TN, kteří měli za sebou velmi těžký průběh nemoci a v rámci jejich léčby jim byla poskytnuta i tolik důležitá krevní plazma.


Thomayerova nemocnice hledá dárce covidové krevní plazmy.
VÍCE INFO na webu TN


„V současné době jen s obtížemi zajišťujeme potřeby nemocných hospitalizovaných v Thomayerově nemocnici a IKEMu,“ říká například primář transfuzního oddělení Thomayerovy nemocnice Petr Turek. V mrazicích boxech má podle něho nemocnice zásoby několika desítek jednotek plazmy, potřeba jsou však stovky.

V Thomayerově nemocnici využívají krevní plazmu vyléčených na plicní klinice i na oddělení ARO. Momentálně tam personál pečuje o šest pacientů v těžkém stavu, pět z nich dostává právě rekonvalescentní plazmu.

„Data ukazují, že by bylo lépe, kdyby mohli rekonvalescentní plazmu dostávat pacienti ve středním stadiu, tolik jí ale nemáme, v současné době ji dáváme pacientům v těžkém stavu. Ale bylo by lepší, kdyby ji mohli dostat už dřív,“ říká vedoucí lékař oddělení ARO Thomayerovy nemocnice MUDr. Martin Müller.

Jeden dárce na jednoho a půl pacienta

Plazma od jednoho dárce vystačí pro jednoho a půl pacienta. „Obvykle odebíráme 750 ml plazmy a tu pak rozdělíme do tří vaků, pacientům se dávají dvě jednotky,“ vysvětluje Turek.

Dárci chybí

Dárců chodí do transfuzního centra nemocnice jednotky týdně. Rekonvalescentní plazmu v Thomayerově nemocnici od dubna do poloviny října odebrali asi 75 lidem a vydali ji k léčbě 48 pacientů, kteří byli hospitalizováni buď na plicní klinice, nebo na klinice ARO. 

VÍCE v reportáži na čt24.

Zdroj: čt24
Datum vysílání: 16. 10. 2020
Autor: lh

Vaše TN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.