Napsali o nás: Reportáž - Akutní nedostatek. Zachraňte život, darujte plazmu, vyzývají zdravotníci vyléčené Čechy (CNN Prima News)

03.11.2020

Lidé vyléčení z nákazy koronavirem mohou zachránit lidský život darováním krevní plazmy. Té je v současné době v Česku akutní nedostatek. Přitom právě její podání pacientovi s těžkým průběhem nákazy covid-19 výrazně zvyšuje jeho šanci na uzdravení. Samotný odběr zabere zhruba půl hodiny. Podmínky jsou věk 18–60 let a dobrý zdravotní stav. Odběr je možný nejdříve 14 dnů od uzdravení a nejpozději do tří měsíců. O podmínkách darování covidové krevní plazmy hovořil v reportáži MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního oddělení z Thomayerovy nemocnice. O prodělané nemoci covid-19 a zkušenostech s ní poskytla rozhovor vyléčená pacientka paní Irena Klapalová, kterou zachránili lékaři z TN i díky krevní plazmě od vyléčených dárců z virové infekce.

Ne každý, kdo prodělal koronavirus, je ale vhodný dárce. „Odebíráme buď plazmu, nebo i plnou krev, podle toho, na co se dárce cítí. Zároveň si při odběru vezmeme vzorek, podle kterého změříme množství protilátek. Podle toho se pak rozhodneme, na co plazmu použít,“ vysvětlil primář Transfuzního oddělení  Petr Turek.

VÍCE v reportáži na CNN Prima News

VÍCE o darování covidové krevní plazmy na webu TN

Zdroj: CNN Prima News
Datum vysílání: 31. 10. 2020
Autor: CNN Prima News

Vaše TN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.