Napsali o nás: Rakovina prsu u mužů? Lékaři z Thomayerovy nemocnice radí, jak se správně prohmatat (blesk.cz)

10.07.2020

Rakovina je nemoc, ze které má většina lidí oprávněně velký strach. Málokdo však ví, že rakovinu prsu mohou mít i muži. Jedná se ale asi o jedno procento všech případů. O prevenci, léčbě, typech vyšetření či o výskytu rakoviny u žen a mužů poskytli lékaři z TN rozhovor pro blesk.cz. Konkrétně MUDr. László Boht, odborný lékař z mamografického pracoviště a doc. MUDr. Tomáš Büchler, Ph.D., přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a TN.  VÍCE o mamografickém pracovišti v TN najdete ZDE. Aktuální INFO o rakovině prsu je k dispozici také v přiloženém letáku a jak vypadá samovyšetření prsu naleznete v kapesní příručce (viz příloha).

Lékaři z pražské Thomayerovy nemocnice prozradili, jak se správně samovyšetřit, a práskli, jací jsou muži pacienti. Mamografickým pracovištěm v Thomayerově nemocnici projde ročně zhruba 6 až 8 tisíc pacientek. Mnoho lidí ovšem ani nenapadne, že na něj mohou zamířit také muži. Podle lékařů se rakovina prsu u mužů diagnostikuje velmi vzácně. Naleznou ji přibližně u jednoho ze sta případů.

Podle doktorů z TN za to může i nízké povědomí o nemoci a odkládání problému: „Většinou pak pacienti přicházejí spíše s pokročilým nálezem, nemají jen bulku, ale vážnější komplikace i metastázy,“ podotkl László Both, který se právě včasným odhalováním rakoviny prsu zabývá. 

Zvětšená mléčná žláza

Pánové sami do centra přijdou velmi vzácně, spíše směřují přímo na onkologii nebo k jiným lékařům, protože neví, co jim může být. Existují však případy, kdy se mužům vytvoří a zvětší mléčná žláza a to je vystraší. Nejčastěji se to stane vinou léků. „Chodí také mladí muži, kteří začali posilovat a berou nějaké hormonální přípravky,“ poznamenal doktor Both. Podobně může způsobit takový falešný příznak přílišná konzumace kuřecího masa hlavně z velkovýroben, kde zvířata dostávají hormony.

Both také upozornil, že lékaři dokáží zachytit nádor veliký jen 3 milimetry. Právě u rakoviny prsu je včasná diagnóza nejdůležitější. Díky tomu je až téměř stoprocentní pravděpodobnost, že se podaří vyléčit.

Statisticky se však nedá úplně říci, kolik mužů rakovinu prsu v ČR ročně dostane, protože celostátní statistiky pohlaví nerozlišují.

„Dá se to pouze odhadnout, když máme zhruba 7 tisíc nových diagnóz u žen, tak to vychází na zhruba 70 mužů po celém Česku,“ říká docent Tomáš Büchler, přednosta onkologické kliniky v Thomayerově nemocnici. I když se jedná o téma, které není příliš známé, neměla by se podle lékařů zbytečně vytvářet panika nebo zavádět preventivní testování právě u mužů. Obecně platí, že riziko vzniku rakoviny prsu je se stoupajícím věkem větší. U žen se doporučují preventivní prohlídky od 45 let. Podle Büchlera se říká, že obecně se daří v Česku vyléčit dvě třetiny lidí s nádorem. „U každého typu je to jinak. U nádoru plic se uzdraví do dvaceti procent lidí, u nádorů prostaty je to zase mnohem vyšší,“ doplnil.

Varlata jsou rizikovější

Upozornil také, že muži by měli věnovat větší pozornost spíše rakovině varlat. U mužů je to totiž nejčastěji se vyskytující zhoubný nádor mezi 18. a 35. rokem. V Česku je kolem 500 případů ročně.

Ke stažení:
Leták - Karcinom prsu (.pdf)
Kapesní příručka samovyšetření prsu (.pdf)

VÍCE v rozhovoru blesk.cz.

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 9. 7. 2020
Autor: jza

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.