Napsali o nás: Plazmou proti koronaviru. Čím těžší průběh covidu, tím lepší dárce, říkají nemocnice (forbes.cz)

09.11.2020

V týmu zlínských a českobudějovických hokejistů se nedávno rozšířil koronavirus. Po vyléčení se hráči obou týmů rozhodli pomoci dalším nemocným darováním plazmy. K podobnému kroku teď nemocnice po celé republice vyzývají všechny pacienty, kteří si onemocněním covid-19 prošli. V jejich plazmě se totiž nacházejí protilátky, které mohou ulehčit průběh nemoci u dalších nakažených. Dárců je ale stále akutní nedostatek. O podmínkách darování covidové krevní plazmy, jak důležitá je pro možnou léčbu virové infekce a jaké zkušenosti s tím mám Thomayerova nemocnice, poskytl rozhovor MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního oddělení.

„S obtížemi se nám daří pokrývat potřebu v naší nemocnici a jen zcela výjimečně můžeme vypomoci někomu dalšímu. Nemáme vůbec žádné rezervy a pacientů stále přibývá,“ popisuje Petr Turek, primář Transfuzního oddělení Thomayerovy nemocnice, která jako první už na jaře začala s léčbou covidových pacientů pomocí této metody.

Plazmu nemocnice dosud odebrala asi 250 dárcům a podala ji přibližně 130 pacientům. „Na jaře šlo jen o malý počet nemocných a většinou v těžkém stavu. Počet pacientů léčených na podzim je mnohonásobně vyšší a plazmu podáváme i lidem v méně závažném stavu,“ uvádí primář. Podávání plazmy je přitom pouze podpůrnou léčbou. „Její účinnost dosud nebyla prokázána kontrolovanými studiemi na úrovni‚ medicíny založené na důkazech. Zatím jsou k dispozici jen srovnávací studie, které ukazují, že pacienti, jimž lékaři plazmu podávají, dopadnou obvykle lépe,“ říká primář Petr Turek.

Na bázi plazmy vznikají i léky proti koronaviru. Ve světě už probíhají různé klinické studie. „Účinnost by měla být v principu stejná jako podávání plazmy, ale umožní to snazší manipulaci, standardizované dávkování a sníží se tím riziko alergických reakcí,“ přibližuje Petr Turek. A dodává, že tyto přípravky výhledově rekonvalescentní plazmu nahradí.

VÍCE v článku na forbes.cz

Zdroj: forbes.cz
Datum vydání: 9. 11. 2020
Autor: Jana Mertová

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.