Napsali o nás: Nejcitovanější Češka: vědecké publikace stíhá po večerech, přes den léčí – kardioložka prof. Renata Cífková (Universitas.cz)

05.02.2019

Pro webový portál Universitas.cz poskytla velký rozhovor prof. MUDr. Renata Cífková, CSc., přední česká kardioložka, která vede Centrum kardiovaskulární prevence v Thomayerově nemocnici. Zároveň je také profesorkou pro obor vnitřní lékařství na 1. LF UK. V rozhovoru mluvila o své práci, zkušenostech ze zahraničí či o akademické praxi nebo o vědě jako takové.

V seznamu nejcitovanějších vědců světa se za uplynulý rok objevilo hned deset českých zástupců. Mezi nimi byla jediná žena, a to právě prof. Renata Cífková. Vědecké publikace stíhá hlavně po večerech a o víkendech. Přes den se věnuje pacientům. Do seznamu Highly Cited Researchers, který vydává společnost Clarivate Analytics v USA od roku 2014 a v němž letos figuruje například i sedmnáct držitelů Nobelovy ceny, Cífkovou vyneslo hlavně zpracování evropských doporučení pro kardiovaskulární onemocnění. Profesorka Cífková se specializuje právě na prevenci a léčbu vysokého krevního tlaku a v poslední době také na sekundární prevenci cévních mozkových příhod nebo na prevenci kardiovaskulárních onemocnění u pacientů po onkologických onemocněních.

Když jsem chvíli po poledni přišla, měla jste za sebou už výuku mediků a několik prvních vyšetřených pacientů. To je váš běžný den?
A to jsem dnes odsud z nemocnice odcházela v šest ráno, protože jsem zpracovávala výsledky studií, takže jsem si dala jen dvě hodinky spánku. Jsem zodpovědná za menší ambulantní pracoviště a náš hlavní zdroj financování jsou platby od pojišťoven. Takže musíme vykazovat výkony, a tak se tady celý den věnuju pacientům. Na vědu mi pak zbývají večery. Na druhou stranu se mi to ale i hodí, protože většina z těch světových odborníků, s nimiž spolupracuji, komunikuje večer. Jsou na tom podobně: přes den taky nemají čas, i když třeba můžou mít trochu lepší podmínky. Takhle to prostě je, a nebojte se – jsem pak klidně schopná spát i šestnáct hodin v kuse, tak si to všecko naspím.

Co vás u vědy vlastně drží?
Jsem ráda, že se pohybuju ve světě mezi špičkovými odborníky, kteří jsou příjemní i jako lidé. Mají absolutní kredibilitu, neudělají podraz, dobře se s nimi spolupracuje. Takový profesor Giuseppe Mancia, největší guru v oblasti hypertenze, nebo skvělý profesor Alberto Zanchetti, který nedávno zemřel, o těch se dá říct, že jsou gentlemani. Lidé, u kterých vím, že když něco slíbí, že se na to můžu spolehnout. Tam absolutně platí to, čemu se říká gentleman agreement. Na dlouholetou spolupráci s nimi jsem opravdu hrdá.

Jmenovala jste zatím dva muže. Mezi nejcitovanějšími českými vědci jste na seznamu jediná žena. Vypovídá to něco o podmínkách ve vědě pro ženy?
Je to smutné. Ukazuje to na to, že u nás je pro ženy stále obtížné proniknout mezi absolutní špičku. Zároveň i finanční ohodnocení žen je stále výrazně horší než finanční ohodnocení mužů stejné kvalifikace, to platí i pro vědu, takže i když peníze ve výzkumu většinou nebývají hlavní motivací, ženy jsou na tom pořád hůř.

Je to tak i ve světě?
V mé oblasti, tedy v Evropské kardiologické společnosti, se teď stala revoluce: prezidentkou bude poprvé žena, Barbara Casadei, původem Italka, která pracuje v Oxfordu a dělá základní výzkum. Ze schůzek, jichž se v rámci Evropské kardiologické společnosti účastním, vím, že se snaží ženskou otázku hodně otevřít. I já sama vím, že je to složité. Třeba kolegyním, které jsou na mateřské dovolené, se snažím všemocně pomoci.

Více se dozvíte na webu Universitas.cz.

Zdroj: Universitas.cz
Datum vydání: 4. 2. 2019
Autor: Universitas.cz


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.