Napsali o nás: Komentář Tomáše Büchlera k nádorovým onemocněním ledvin v ČR (ČTK)

31.01.2020

Česká republika má ve světě bohužel jedno smutné prvenství, a to v oblasti nádorových onemocnění ledvin. Na tiskové konferenci Ligy proti rakovině o tom hovořil doc. MUDr. Tomáš Büchler, Ph.D., přednosta Onkologické kliniky I. LF UK a TN. V rozhovoru pro ČTK mluvil o nádorech močového měchýře, rizikových faktorech a příznacích, které se dají včas odhalit. Bohužel v případě nádorů ledvin je to naopak. Lékaři velice často nevědí, proč vznikají. Rakoviny ledvin lékaři v Česku ročně odhalí až 3000 případů a přibližně tisícovka lidí jí bohužel podlehne. U nádorů močového měchýře je zásadním rizikovým faktorem kouření a časně se projevuje příměsí krve v moči. Nových diagnóz je ročně zhruba 2000 a úmrtí 800.

Česko má nejvíc nádorů ledvin v populaci na světě

Česko má nejvíc nádorů ledvin v populaci na světě, dvojnásobek průměru Evropské unie. Nemoc se vyskytuje regionálně, hodně je také v Bavorsku. Na tiskové konferenci Ligy proti rakovině to řekl Tomáš Büchler, přednosta Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice v Praze. Nádory ledvin a močového ústrojí vybrala liga letos jako celoroční téma, bude se na ně vybírat i v tradiční květnové sbírce.

"U nádorů močového měchýře máme jasný rizikový faktor a dají se odhalit časné příznaky. U nádorů ledvin naopak nevíme, proč vznikají. V počátečním stadiu se najdou jen náhodou, pokud někdo jde na ultrazvuk břicha z jiné příčiny," popsal Büchler.

U žádné rakoviny není podle Büchlera tak zásadní geografický faktor jako u nádorů ledvin. Nejvyšší výskyt v České republice má Plzeňsko, zhruba dvakrát víc než třeba sever Čech či Moravy, a vysoký je počet případů také v sousedním Bavorsku.

Více se dozvíte v článku ČTK.

Zdroj: ČTK
Datum vydání: 27. 1. 2020
Autor: Vít Šimánek

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.