Napsali o nás: Komentář Milana Paulíka k potravinové intoleranci (prozeny.blesk.cz)

18.10.2019

Potravinová intolerance je v poslední době velice sledovaným společenským tématem, které se nevyhýbá ani sportovcům nebo mladým lidem. O problémech, které mohou nastat např. při neschopnosti dostatečně štěpit laktózu nebo při nesnášenlivosti lepku se vyjádřil RNDr. Milan Paulík, vedoucí Imunologické laboratoře z TN v článku pro blesk.cz. Článek se věnoval jednomu případu mladého sportovce, který trpěl problematickou potravinovou intolerancí, a ta mu způsobovala kožní ekzém.

„Češi trpí častěji deficitem laktázy, tj. neschopností štěpit laktózu, tedy mléčný cukr, než nesnášenlivostí mléka a také trpí nesnášenlivostí lepku. Buď je to definovaná choroba, tedy celiakie, nebo prostá nesnášenlivost, tedy intolerance lepku,“ vysvětlil primář Milan Paulík z Imunologické laboratoře Thomayerovy nemocnice.

Petra (33) trápily mokvající kožní vředy. Způsobovala je intolerance. Netrpíte jí také?

Petrovi (33) potravinové intolerance způsobovaly ekzém. Když se pak ještě přidaly vrcholový sport a nevhodná výživa, skončil s mokvajícími kožními vředy na lůžkovém infekčním oddělení. Pomohly mu vyřazení některých potravin, ale i čtení etiket a přemýšlení o kvalitě jídla. Potravinové intolerance jsou v posledních letech diskutované téma. Jde pouze o další módní výstřelek, nebo zdravotní problém, kterému bychom měli věnovat pozornost? Jak rozpoznat intoleranci od alergie a jaké jsou další příznaky vedle těch nejznámějších, jako jsou špatné zažívání, únava, bolest hlavy, kloubů, kožní problémy a akné, to radí pro Blesk pro ženy lékař z krevní laboratoře, primář imunologie i gastroenterolog, jednatelka ze Společnosti pro bezlepkovou dietu a dva výživoví poradci.

Více v článku blesk.cz.

Zdroj: prozeny.blesk.cz
Datum vydání: 16. 10 2019 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.