Napsali o nás: Komentář Jolany Markové k migréně a možné biologické léčbě (Lidové noviny)

11.11.2019

Migréna je nepříjemná a velmi často dlouhotrvající bolest hlavy, která postihuje čím dál více lidí a nevyhýbá se ani mladším ročníkům. O možnostech a typech léčby vč. biologické se vyjádřila v článku pro Lidové noviny také MUDr. Jolana Marková, FEAN, primářka z Neurologické kliniky 3. LF UK a TN.  Mezi pacienty s migrénou je 80% žen a 20% mužů. K nejčastějším příčinám migrény patří např. stres, nekvalitní spánek, čokoláda, sýry či mořské plody, alkohol, avokádo či citrusy nebo káva a mnoho dalšího. U žen například rovněž hraje důležitou roli menstruační cyklus.

Novou nadějí je biologická léčba

Začátkem devadesátých let se u nás objevily léky zvané triptany. První přípravky ,které působí cíleně na migrénu. Dodnes je proto mnozí migrenici považují za malý zázrak. Účinkují tak, že blokují vyplavení prozánětlivých látek z nervových zakončení, které podporují rozšíření drobných cévek v oblasti obalů mozku a rozvoj celé hoděje při záchvatu migrény. Dokážou také zablokovat přenos signálu o bolesti do dalších oblastí mozku.

„Běžná analgetika a nesteroidní antirevmatika typu brufen nebo diclofenac tlumí pouze bolest,“ říká Jolana Marková. „Triptany oproti tomu dokážou zastavit záchvat migrény, ovšem pokud je pacient užije včas a v dostatečné dávce.“

Více se dozvíte v příloze článku.

Zdroj: Lidové noviny
Datum vydání: 6. 11. 2019
Autor: Ivana Matyášová 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.