Napsali o nás: Každý chce znát vlastní identitu. Odložené děti mají také nárok na vzpomínky a minulost (G.cz)

10.12.2019

Na Novorozeneckém oddělení v Thomayerově nemocnici se před časem rozdávaly, resp. darovaly tzv. KUFŘÍKY VZPOMÍNEK pro odložené děti, a to díky Nadačnímu fondu LA VIDA LOCA. Ten je autorem projektu Život v kufříku, do kterého je vč. TN zapojeno celkem 45 porodnic v ČR. A právě TN byla teprve druhou nemocnicí, která se do tohoto projektu v roce 2016 zapojila a podpořila ho. V roce 2019 se v TN narodilo celkem 14 odložených dětí, které posléze byly předány do pěstounské či adoptivní péče.

"Jsem velice ráda, že takový projekt u nás funguje, protože ty malé dětičky si to zaslouží. Víte, miminka ve fungující rodině to mají jednodušší. Rodiče svému dítěti už od narození vytváří vzpomínky tím, že ho fotí, kupují mu první hračky, oblečení atd. O tyto zážitky jsou ta odložená miminka ochuzena. Dříve tyto děti odcházely z porodnice jen s propouštěcí zprávou. A díky projektu Život v kufříku se jim alespoň tímto způsobem snažíme část toho vynahradit," říká Jana Drnková, staniční sestra Novorozeneckého oddělení v TN.

Život v kufříku

Právě snaha usnadnit odloženým dětem vyrovnání se se smutnou skutečností byla hlavním podnětem ke vzniku projektu s názvem Život v kufříku, jehož hlavním smyslem je dětem ukázat, že každé z nich je důležité, a že i ono má minulost a vzpomínky, které jim pomohl někdo uchovat. Projekt jim dává vědět, že i ony byly milovány, s láskou chovány sestřičkami, opečovávány lékaři, že jim babičky v domovech pro seniory ručně vyrobily hračky a myslely na ně… Život v kufříku symbolizuje vazby, vztahy, komunikaci, životní příběhy a kotvy tolik důležité pro sebe přijetí a identitu každého z nás. Součástí vybavení kufříku je např. první dětská výbavička či oblíbená hračka, fotoalbum, památníček nebo porodní náramky či osobní vzkazy a přání od zdravotních sester, které se o ně v porodnici staraly.

Více v článku G.cz.

Zdroj: G.cz
Vydáno: 1. 12. 2019
Autor: Jana Mrákotová 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.