Nadace Křižovatka darovala pediatrii Thomayerovy nemocnice monitory dechu

12.10.2016

Nadace Křižovatka předala darem celkem 20 monitorů dechu v hodnotě 59.400,- Kč, a to Pediatrické klinice v Thomayerově nemocnici v Praze a nemocnici ve Slaném. V obou těchto zařízeních budou přístroje hlídat nově narozené děti ohrožené syndromem náhlého úmrtí.

Za Thomayerovu nemocnici dnes dar od zástupců Nadace Křižovatka převzala přednostka Pediatrické kliniky, doc. MUDr. Hana Houšťková, CSc. a primář kliniky MUDr. Pavel Kabíček, CSc. Jednalo se o 10 nových monitorů dechu značky Babysense II. Přístroje byly zakoupeny z finančních darů, které poskytly společnosti RWE a Billa. „Monitory dechu jsou citlivé přístroje, které mají omezenou životnost, a proto hledáme podporu u sponzorů a dárců i v jednotlivých regionech, abychom pomohli zajistit kontinuální obnovu přístrojů v nemocnicích“, popsala Štěpánka Pokorníková, ředitelka nadace.

O Nadaci Křižovatka

Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v České republice více jak 20 let své existence aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o SIDS a o možnostech ochrany ohrožených dětí do 1 roku věku. Díky dárcům a sponzorům pomáhá nadace vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu Babysense, který je registrován u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy. Tento monitor dechu nejen hlídá zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší), a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka a okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc rodiče, který může v případě potřeby včas poskytnout dítěti první pomoc.

Během svého působení se nadaci podařilo zajistit monitory dechu pro nemocnice a porodnice v hodnotě téměř 27 mil. korun.

O projektu „Maminko, dýchám“

Cílem a smyslem projektu „Maminko, dýchám“ je vybavit české nemocnice a jejich porodnická, novorozenecká a JIP oddělení monitory dechu pro každé lůžko/miminko. Dále pak umožnit rodičům vypůjčení monitoru dechu na nezbytně nutné období, když odcházejí z porodnice se svým děťátkem domů.

Syndrom náhlého úmrtí kojenců „SIDS“

K „SIDS“ dochází nejčastěji u dětí od narození do šesti měsíců. Dochází k němu náhle a neočekávaně u dětí, které nejeví žádné zdravotní problémy. Přichází bez varovných signálů, když dítě spí, a proto je monitor dechu jako anděl strážný, který hlídá dech těch nejmenších.

Společně s Nadací Křižovatka může pomáhat každý – stačí zaslat libovolnou částku na číslo účtu nadace:
Konto Nadace Křižovatka: 7608414/0600 (MONETA Money Bank)
Konto veřejné sbírky „Maminko, dýchám“: 4010040100/6800 (Sberbank CZ)

Děkujeme všem laskavým dárcům za morální podporu a finanční pomoc.

Kontakt:
Mgr. Štěpánka Pokorníková, ředitelka nadace
732 359 889 / stepanka.pokornikova@nadacekrizovatka.cz

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.