Memorandum o spolupráci TN se Středočeským krajem

14.09.2016

Úzkou spolupráci při zajišťování kvalitní zdravotní péče se rozhodl Středočeský kraj navázat s pražskou Thomayerovou nemocnicí a Nemocnicí Na Homolce.

Společnou dohodu stvrdili podpisy memorand o spolupráci hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) a ředitelé nemocnic, doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc., za Thomayerovu nemocnici a Ivan Oliva za Nemocnici Na Homolce. Obě memoranda byla podepsána v úterý 13. září v sídle Krajského úřadu Středočeského kraje. „Středočeský kraj měl velký zájem na navázání této úzké spolupráce. Vítám, že díky tomu můžeme občany kraje ujistit, že se jim v případě potřeby dostane vysoce specializované léčby, kterou v současné době nejsou schopny zajistit naše krajské nemocnice. Chceme, aby měli možnost dostat se i na specializovaná pracoviště pražských nemocnic,“ komentoval podpis dohod o spolupráci hejtman Miloš Petera.

Zdůraznil také, že se Středočeský kraj snaží v posledních letech všemi dostupnými prostředky a přes nedostatek zdravotnického personálu udržet a zlepšovat stávající úroveň zdravotní péče pro své občany. Proto navázal spolupráci s takovými zdravotnickými zařízeními, která mají vysoce specializovanou ambulantní i lůžkovou formu zdravotní péče a jež svou polohou přirozeně geograficky navazují na území Středočeského kraje. Cílem spolupráce s pražskými nemocnicemi je koordinace postupu při zajišťování neodkladné specializované zdravotní péče, specializovaných výkonů a snižování čekacích lhůt na ošetření a vyšetření pacientů. Dohoda též umožní spolupráci ve vzdělávání lékařů a dalších zdravotnických pracovníků.

Pro tento účel budou vypracovány jednoznačné organizační postupy a Středočeský kraj zprostředkuje jednání zástupců obou pražských nemocnic se zástupci oblastních nemocnic, Zdravotnickou záchrannou službou Středočeského kraje a zdravotními pojišťovnami. Ředitel Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš v této souvislosti řekl: „Toto memorandum chápeme jako první krok k pojmenování problémů a prodiskutování prohloubení těsné spolupráce v oblasti zdravotní a superspecializované péče mezi Thomayerovou nemocnicí a Středočeským krajem, a to včetně ekonomických dopadů. Chceme tak umožnit nemocným z tohoto kraje přístup k vysoce odborné péči naší nemocnice, jako jsou například dětská traumatologie či onkologická léčba, která je u nás na velmi vysoké úrovni. Již dnes u nás tvoří podíl ošetřených pacientů v některých segmentech zdravotní péče přes 30 procent občanů Středočeského kraje, a budeme tedy v budoucnu pokračovat v jednání s čelnými představiteli tohoto regionu o smysluplné spolupráci v oblasti zdravotnictví.“

K uzavřené dohodě se Středočeským krajem se vyjádřil i ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva: „Naším přáním je, aby naše specializovaná pracoviště, která jsou vybavena nejmodernějšími technologiemi, sloužila všem pacientům Středočeského kraje, jejichž zdravotní stav vyžaduje mimořádně kvalifikovanou péči. Nemocnice Na Homolce, to není jen gama nůž, o kterém každý ví, protože je v republice jediný, ale jsou to také týmy špičkových lékařů, zaměřené zejména na diagnostiku a neurologicko-neurochirurgickou a kardiovaskulární léčbu.“


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.