Evropský projekt 'Společně'

03.02.2016

Evropský projekt 'Společně', na kterém se Thomayerova nemocnice podílí, má u maminek velmi pozitivní ohlas.

Pilotní fáze projektu Společně, která probíhá od poloviny loňského listopadu, ukázala, že se těhotné a kojící maminky mají zájem o období před a po porodu dozvědět co nejvíce a prospět tak jak sobě, tak svým potomkům. „Pro zájemkyně je k dispozici speciální cvičení a besedy o výživě,“ říká nutriční terapeutka a zároveň koordinátorka projektu pro Českou republiku Mgr. Jitka Tomešová z Thomayerovy nemocnice.

Thomayerova nemocnice, která se za Českou republiku projektu zhostila, jej částečně provázala i se svými dosavadními aktivitami v rámci předporodních a poporodních kurzů, které mají v nemocnici již letitou tradici. „Nově bylo do stávajících kurzů nemocnice vloženo i téma výživy, o které mají maminky evidentně také zájem,“ vysvětluje Mgr. Jitka Tomešová. Ta v dohledné době pro maminky chystá například také moderované nakupování s nutriční terapeutkou a rovněž lekce zdravého vaření. „Podle průzkumů, které v rámci projektu probíhají, se ukázalo, že se maminky musí dozvědět více o tom, jak svým vlastním životním stylem a životosprávou v období těhotenství ovlivňují zdraví dítěte prakticky na celý jeho život,“ říká Mgr. Tomešová.

Maminky, které mají o aktivity projektu Společně zájem, se do něj mohou přihlásit až do června tohoto roku. Veškeré aktivity jsou pro ně zdarma. Více informací naleznou na webových stránkách projektu nebo na jeho facebookovém profilu.

Projekt Společně je financován z fondů EU a je zaměřen na vzdělávání ve výživě a životním stylu těhotných a kojících maminek. Probíhá v několika městech po celé Evropě, například britském Manchesteru, Odense a Koldingu v Dánsku, v bulharské Varně anebo v Murcii ve Španělsku. Tým v každém státě tvoří porodní asistentky, zdravotní sestry, lékaři, nutriční terapeuti nebo sociální pracovníci. Zvláštní pozornost klade zadavatel na maminky ze sociálně znevýhodněných skupin. Jak již bylo zmíněno, veškeré aktivity jsou v rámci pilotního projektu poskytovány maminkám zdarma.


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.