Dotace z Magistrátu hlavního města Prahy zkvalitní péči o děti a pacienty při operacích v Thomayerově nemocnici

26.10.2017

Speciální zevní fixátor k prodlužování kostí a chirurgická síta, to jsou nové přístroje, které mohla Thomayerova nemocnice pořídit díky dotaci z pražského magistrátu. „Za téměř 4 miliony korun byly zakoupeny přístroje na 4 oddělení, a já věřím tomu, že budou dlouho a perfektně sloužit svému účelu. Zdravotnická zařízení podporujeme dlouhodobě a já mohu slíbit, že v tom budeme pokračovat,“ říká pražská primátorka Adriana Krnáčová. „Tato zařízení bezesporu zvýší kvalitu chirurgické péče naší nemocnice, zejména pak specialistům z dětské chirurgie a traumatologie, chirurgické kliniky, urologie a gynekologicko porodnického oddělení,“ říká ředitel Thomayerovy nemocnice doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc. Slavnostního předání přístrojů se zúčastnila primátorka Hlavního města Prahy Mgr. Adriana Krnáčová, MBA a radní pro zdravotnictví Ing. Radek Lacko.

„Magistrát hl. m. Prahy financuje záchrannou službu a lékařské pohotovosti, ani v jiných oblastech zdravotní péče však nedáváme od pacientů ruce pryč – díky bohatému dotačnímu balíčku v řádu desítek milionů jsme letos umožnili většině pražských nemocnic modernizaci přístrojů a vybavení. V tomto trendu hodlám vyvíjet iniciativu i příští rok. Thomayerova nemocnice nyní pořídila z dotace Prahy ve výši 3,9 milionu korun nová instrumentária pro své čtyři kliniky a dnes se můžeme na vlastní oči přesvědčit, jak moc tyto nástroje pomáhají v praxi. V Thomayerově nemocnici je ročně provedeno více než 10 000 operací, v rámci dětské chirurgie bych rád zmínil zásadní význam dětského traumacentra s nadregionální působností, kde se operují nejsložitější dětské úrazy. Jsem si jist, že instrumentária zakoupená z dotace hl. města výrazně zefektivní a ulehčí práci personálu a co hlavně – zvýší šanci dětských i dospělých pacientů vrátit se do plnohodnotného života co nejdříve a bez nepříjemných následků,“ říká radní pro zdravotnictví Ing. Radek Lacko.

Zevní fixátor pro prodlužování kostí končetin bude využit zejména na Klinice dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice. „Po závažných, složitých zlomeninách se může stát, že končetina se sice zahojí, ale je třeba o několik centimetrů kratší. U dětí k tomu přistupuje ještě jeden zásadní komplikující faktor, a totiž, že dětská kost roste a úraz může poškodit růstovou zónu. Pokud potom úrazem již zkrácená kost ještě navíc neroste, nebo roste nedostatečně a nesprávně, křivě, mohou být zkrat a úhlová deformita opravdu výrazné. S tím souvisí řada komplikací, které výrazně ovlivňují kvalitu života, možnost sportovat, v pokročilých stadiích ale i běžnou denní pohybovou aktivitu,“ říká přednosta kliniky dětské chirurgie a traumatologie prof. MUDr. Petr Havránek, CSc., FEBPS. Speciální zevní fixátor umožňuje takto narušené kosti prodloužit. „K prodlužování a narovnávání kostí se většinou užívají právě tyto fixátory, kdy se šrouby nebo dráty zavrtají do postižené kosti, spojí se konstrukcí zevní montáže mimo končetinu, kost se přeruší a manipulací se zevní montáží se kost pomalu prodlužuje a narovnává. Fixátory lze naprogramovat speciálním softwarem v počítači a pak postupně růst kosti korigovat,“ vysvětluje profesor Havránek a přidává i příběh pacienta, u kterého byl v minulosti zevní fixátor využit. „Na jaře roku 2011 byl tehdy desetiletý Vašek na tréninku se svým oddílem horské cyklistiky. V rychlosti narazil pravým kolenem do stromu a způsobil si závažnou zlomeninu pravé stehenní kosti nad kolenním kloubem. Ke vší smůle zlomenina navíc postihla i růstovou chrupavku stehenní kosti. Tato porucha hrozila velkým zkratem celé končetiny a její deformitou. Proto jsme se u nás v Krči pokusili v roce 2015 poruchu růstu operačně odstranit, což se částečně podařilo. Výsledkem byl stav, kdy Vaškova pravá dolní končetina byla o 4,5 cm kratší a koleno se mu prolamovalo až o 20 stupňů dozadu. Naším úkolem bylo tedy prodloužit stehenní kost a současně vyrovnat deformitu. Ideálním prostředkem k takové složité operaci je speciální zevní fixátor. V červnu tohoto roku jsme Vaška operovali a v současné době má už stehenní kost stejně dlouhou, jako na zdravé noze a i deformita byla odstraněna. Až se prodloužený úsek plně dohojí, odstraníme fixátor,“ vysvětluje prof. Petr Havránek.

Další zakoupené nástroje, chirurgická síta, pak budou sloužit zejména u gynekologických a porodnických operací, například císařského řezu, kde povedou nejen ke zlepšení péče o pacientky, ale také navýšení počtu operačních výkonů a zkrácení doby objednání na operace. Nové nástroje využije Chirurgická klinika 1. LF UK a TN, kde přispějí k celkové kvalitě práce na operačním sále. Zejména pak půjde o nový kontejnerový systém, který slouží k zachování sterility v nejvyšší dosažitelné kvalitě a bezpečnosti. Urologické oddělení z dotace zakoupilo chirurgické síto, které urychlí sterilizaci při laparoskopických operacích. Specialisté z urologie v současné době dokáží provést dvě laparoskopické operace denně. Díky dotaci z magistrátu to se tento počet zvýší na tři, což je jednoznačný přínos pro pacienty. 

Dotace magistrátu na pořízení přístrojů činila dohromady 3,9 milionu korun. „Jedná se letos již o několikátý finanční příspěvek z Magistrátu hlavního města Prahy. Již dříve byly za tyto prostředky pořízeny například polohovací lůžka či zařízení pro rehabilitaci. Thomayerova nemocnice pečuje zejména o pražské pacienty, v případě Kliniky dětské chirurgie a traumatologie pak jde o pacienty z celé České republiky. Dotací a darů pražského magistrátu a zároveň jeho zodpovědnému přístupu ke zdravotnictví v našem hlavním městě si velmi vážíme,“ říká ředitel nemocnice doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.