Dnes slavíme Mezinárodní den zdravého spánku

21.03.2019

Věděli jste, že 21. březen není jen oslavou prvního jarního dne, ale že tento den patří též Mezinárodnímu dni zdravého spánku? Jeho cílem je oslavit zdravý spánek a rozšířit povědomí veřejnosti o jeho významu a vlivu na naše celkové zdraví. Patří sem i osvěta v oblasti zdravého životního stylu a s tím spojená prevence onemocnění a nejrůznějších poruch spánku. Tento významný den vznikl jako iniciativa Worldwide Project on Sleep and Health (WWPSH).

Podle řady studií má problémy se spánkem až 45% světové populace a méně než jedna třetina nemocných vyhledá odbornou pomoc a přitom většině spánkových poruch se dá předejít, jelikož jsou běžně léčitelné.

Věděli jste například, že

  • ve spánku strávíme až jednu třetinu našeho života a že spánek má zásadní vliv na naše celkové zdraví a pohodu,
  • nespavost postihuje 30-45% dospělé populace,
  • kvalita spánku má klíčový význam pro zajištění dobrého zdraví a kvality života,
  • nedostatek spánku nebo nekvalitní spánek mají negativní vliv na naše zdraví v dlouhodobém i krátkodobém horizontu. Mezi krátkodobé účinky nekvalitního spánku patří špatný dopad na naši pozornost, paměť a schopnost učení. Efekty v delším časovém horizontu jsou nyní zkoumány, nicméně nekvalitní spánek nebo jeho nedostatek se pojí s významnými zdravotními problémy (např. obezita, diabetes, oslabení imunitního systému a dokonce i některé typy rakoviny),
  • nedostatek spánku se týká také mnoha psychických potíží, jako jsou deprese, úzkosti a psychózy,
  • nedostatek spánku nebo nekvalitní spánek jsou častou příčinou dopravních nehod,
  • pravidelné dýchání během spánku hraje zásadní roli při udržení pohody a zdraví. Přerušované dýchání během spánku se nazývá spánková apnoe. Jedná se o všudypřítomné a časté onemocnění, které postihuje 4% mužů a 2% žen,
  • spánkové apnoe způsobují únavu a ospalost během dne a mohou vést k dalším komplikacím (např. hypertenze, ischemické choroby srdeční, cévní mozkové příhody a diabetes) atd.?

(Zdroj: www.denspanku.cz)


DESATERO PRO ZDRAVÝ SPÁNEK

  1. Nepijte kávu, černý či zelený čaj, kolu nebo různé energetické nápoje od pozdního odpoledne (nejlépe 4-6 hodin před ulehnutím), omezte i jejich požívání přes den. Působí povzbudivě a ruší spánek!!!
  2. Vynechejte večer těžká jídla, poslední jídlo zařaďte 3-4 hodiny před ulehnutím.
  3. Po večeři neřešte důležité věci, které Vás rozruší. Naopak se snažte příjemnou činností zbavit se stresu a připravit se na kvalitní – zdravý spánek.
  4. Lehká procházka po večeři může zlepšit Váš spánek. Naopak cvičení před ulehnutím (3-4 hodiny) již může Váš spánek narušit, přesuňte tyto aktivity před večeři.
  5. Nepijte večer alkohol, abyste lépe usnuli – alkohol zhoršuje kvalitu Vašeho spánku.
  6. Nekuřte, zvláště ne před usnutím a v době nočních probuzení. Nikotin také povzbuzuje, což pro bezproblémové usnutí není dobré.
  7. Postel i ložnici užívejte pouze ke spánku a pohlavnímu životu.
  8. V místnosti na spaní minimalizujte hluk a světlo a zajistěte vhodnou teplotu (nejlépe 18-20°C).
  9. Uléhejte a vstávejte každý den (i o víkendu) ve stejnou dobu +- 15 minut.
  10. Omezte pobyt v posteli na nezbytně nutnou dobu. V posteli se zbytečně nepřevalujte, postel neslouží k přemýšlení, ale ke zdravému a klidnému spánku.

(Zdroj: Podle Pretl M, Příhodová I. Insomnie. In: Nevšímalová S, Šonka K et al. Poruchy spánku a bdění, 2nd ed. Praha, Galen 2007)

Mgr. et Bc. Petr Sulek
tiskový mluvčí TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.