Běžím, běžíš, běžíme, pro miminka do dlaně

31.05.2018

V sobotu 12. května 2018 v odpoledních hodinách jsme běželi, šli i jeli pro miminka do dlaně.

Běh pro miminka do dlaně byl uspořádán na podporu dětí, které si cestu na tento svět poněkud uspíšily. Pro děti i rodiče, kterým se miminko narodí dříve, než očekávají, je to doslova běh na dlouhou trať.

Během závodníci podpořili Perinatologické centrum intermediální péče Thomayerovy nemocnice. O uspořádání této akce se postarala rodičovská organizace NEDOKLUBKO pod vedením ředitelky Lucie Žáčkové.

Cílem akce bylo zviditelnit problematiku předčasného porodu a užít si hezké a smysluplné odpoledne. Start a registrace byly u Restaurace u Krále Václava IV. v Kunraticích. Nad akcí převzal záštitu i místostarosta MČ Praha 4 Zdeněk Kovářík a radní hl. m. Prahy pro oblast zdravotnictví a bydlení Ing. Radek Lacko.

A tak jsme v sobotu 12. 5. 2018 prožili nádherné odpoledne v Kunratickém lese, kde proběhl první běh pro miminka do dlaně. Počasí nám přálo, sešlo se přes 300 účastníků. Připraveny byly krátké závodní tratě pro děti, 5 km trať pro dospělé a také vycházková trať na 3 km pro rodiny s malými dětmi, kočárky, dětmi na koloběžkách, odrážedlech a podobně. Na stanovištích podél trasy se veřejnost mohla seznámit s problematikou nedonošených dětí. Velkou pozornost poutala i postýlka s panenkou Evičkou, ve velikosti středně nedonošeného novorozence, kterou si děti, ale i dospělí chtěli chovat.

Rodiny s dětmi se registrovaly, obdržely startovní čísla a postupně odcházely na procházkovou trasu. Po třetí hodině slavnostně zahájila odpoledne na pódiu moderátorka Hanka Kynychová, která přivítala Lucii Žáčkovou, ředitelku Nedoklubka, Ing. Radka Lacka, radního za zdravotnictví a bydlení a Ing. Zdeňka Kováříka, místostarostu Městské části Praha 4. Oba pánové mají zkušenost s předčasným narozením svých dětí a oba vyjádřili podporu jak Nedoklubku, tak také neonatologickému oddělení Thomayerovy nemocnice.

Zatímco stále probíhala procházka a některé rodinky se už pomalu vracely zpět do restaurace, schylovalo se ke startu velkého závodu pro miminka do dlaně na 5 km. Hanka Kynychová udělala slíbenou krátkou rozcvičku pro běžce a pak už nic nebránilo tomu, aby běh na 5 kilometrů odstartovala. Trasa běhu byla nádherná, velmi dobře značená a kromě pořádného kopečku hned v úvodu i celkem nenáročná. Tohle stoupání v úvodu bylo zvoleno symbolicky, aby si veřejnost uvědomila nelehké začátky na jednotkách intenzivní péče, kde miminka musí bojovat… Vítězové nejsou v tomto běhu důležití, ale všichni běželi naplno a dali do běhu na pomoc nedonošeným miminkům své maximum.

Byla to parádní akce s krásným posláním. Každému, kdo se rozhodl tuto akci podpořit během, chůzí nebo zasláním finanční částky za ty malé předčasně narozené kulíšky, děkujeme! 100% startovného putuje na neonatologické oddělení Thomayerovy nemocnice a nakonec je to včetně individuálních příspěvků na místě krásných 46.300,- Kč. Šek si na pódiu z rukou Lucie Žáčkové převzali lékaři a sestřičky neonatologického oddělení s JIPN.

Akce byla pořádána ve spolupráci s agenturou Plus Production Prague za podpory restaurace U krále Václava IV., Fitko Hanky Kynychové, Aquilla a Nike. Generálním partnerem byla společnost Nutricia a hlavním partnerem Pampers. Dalšími partnery jsou: Alza.cz, Dermacol, Hummer, Letiště Praha, GRADA, MORA, Medela, Nexos, Zásilkovna, PROMAREHA, Pilulka, FastOut, Divadlo Kalich, S&T a Prague Wine Company.

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.